Dit artikel is vandaag gratis

Coronarisico in Duitsland stijgt, Frankrijk helemaal 'rood', Nederland doet stap omlaag op de coronakaart van Europa

De Europese coronakaart houdt bij in welke regio's het risico op een coronabesmetting hoog is. Foto: ANP

Het aantal coronagevallen in Duitsland neemt snel toe. De deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, gaat van oranje naar rood op de coronakaart van Europa. Dat geldt ook voor Berlijn, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Saarland. De rest van het land gaat van groen naar oranje.

Vrijwel heel Duitsland stond twee weken geleden nog op groen, wat betekent dat de uitbraak er toen onder controle was. Alleen Hamburg had toen een oranje kleur. Vorige week gingen ook Noordrijn-Westfalen, Berlijn, Sleeswijk-Holstein en Saarland naar oranje.

In Nederland gaat het alarmniveau deze week juist een stapje omlaag. De provincies Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland gaan van rood naar oranje. Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland blijven op oranje staan. Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg staan ook de komende week op rood.

De laatste keer dat de kaart voor Nederland er zo gunstig uitzag, was begin juli. Toen waren vier provincies groen en de rest van het land oranje. De week erna ging het hele land naar rood, en Groningen zelfs naar donkerrood, door het begin van de vierde golf.

Frankrijk helemaal rood

Heel Frankrijk is sinds donderdag rood. Vorige week kleurde één regio nog oranje, maar ook daar neemt het aantal positieve tests toe. De situatie is het ergst aan de Middellandse Zee. In België ging Wallonië van oranje naar rood. Ook in Oostenrijk neemt het aantal gevallen toe, vrijwel het hele land is nu oranje. Verder stijgt het aantal positieve tests in Scandinavië.

De situatie verbetert juist iets in Spanje. Regio’s als Catalonië, Valencia en Madrid zijn van donkerrood naar rood gezakt. In Italië is de situatie onveranderd, met regio’s als Toscane en Sardinië die op rood blijven staan.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Nieuws

menu