D66 wil boeren verplicht gaan uitkopen als over een jaar niet voldoende stikstofvervuilers zijn gestopt

Als het niet lukt binnen een jaar de grootste stikstofvervuilers met een vrijwillige regeling tot stoppen te bewegen, moet het kabinet overgaan tot onteigenen. Dat vindt Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van regeringspartij D66. Er is volgens hem „geen andere keuze”. Binnen de coalitie met VVD, CDA en ChristenUnie ligt gedwongen uitkoop erg gevoelig.

Koeien in een stal van de melkveehouderij van de familie Stokman in Koudum. Mark Rutte was daar begin augustus op bezoek voor een gesprek over de stikstofcrisis.

Koeien in een stal van de melkveehouderij van de familie Stokman in Koudum. Mark Rutte was daar begin augustus op bezoek voor een gesprek over de stikstofcrisis. Foto: ANP

De Kamer debatteert woensdag over het advies dat oud-minister Johan Remkes opstelde na zijn bemiddelingspoging tussen het kabinet en de landbouwsector over het stikstofbeleid. Remkes raadt onder meer aan binnen een jaar te zorgen dat vijf- tot zeshonderd zogenoemde piekbelasters stoppen of fors verduurzamen. Het kabinet neemt die aanbeveling niet over.

Nieuws

menu