Dit artikel is vandaag gratis

Het nieuwe kabinet staat op 10 januari op het bordes, maar Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra moeten wijken voor een D66-minister

Demissionair minister Hugo de Jonge en demissionair premier Mark Rutte en Demissionair minister Wopke Hoekstra in de Tweede Kamer tijdens de eerste dag van de algemene beschouwingen. Foto: ANP

De CDA’ers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge keren in het nieuwe kabinet definitief niet terug als ministers van Financiën en Volksgezondheid. Hun oude portefeuilles gaan allebei naar D66, blijkt uit de verdeling die donderdag is bekendgemaakt.

D66 heeft als tweede partij de ministerspost op Financiën geclaimd. Het betekent dat CDA-leider Wopke Hoekstra, nu nog minister van Financiën, elders in het kabinet terecht gaat komen. D66 heeft ook de plek van huidig coronaminister Hugo de Jonge geclaimd.

Dat blijkt uit de verdeling van de posten onder de partijen. Daarbij zijn nog niet de namen van de beoogde ministers en staatssecretarissen bekendgemaakt. Formateur en beoogd premier Mark Rutte gaat volgende week praten met de aanstaande bewindspersonen, wier namen zondag 2 januari bekend worden gemaakt. Maandag 10 januari moet het kabinet volgens planning dan op het bordes staan.

Prominente posten

De VVD mag naast Rutte als premier onder meer de minister van Economische Zaken, Justitie & Veiligheid en Natuur & Stikstof leveren. Ook voor het zware toeslagendossier moet de grootste partij een staatssecretaris aandragen.

D66 heeft een aantal prominente posten binnengesleept. Naast de minister van Financiën gaat de partij een opvolger voor coronaminister De Jonge leveren. Ook de ministers van Defensie en Onderwijs komen van de democraten, die wel ook een staatssecretaris moeten vinden voor de aardbevingsproblematiek in Groningen.

Het CDA heeft niet langer een post op het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar nu nog minister Ferd Grapperhaus zit. De partij levert wel twee ministers op het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder één voor het woondossier. Ook die van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken komen van de christendemocraten.

Op Sociale Zaken krijgt het CDA gezelschap van CU, dat de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen gaat leveren. De partij behoudt daarnaast de huidige posten van de minister van Landbouw en de staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid.

Nieuws

menu