Dit artikel is vandaag gratis

Nederland stelt vliegverbod in op vluchten vanuit zuidelijk Afrika vanwege nieuwe variant van het coronavirus

Demissionair minister Hugo de Jonge. Foto: ANP

Vluchten uit zuidelijk Afrika zijn wegens zorgen over de nieuwe coronavariant vanaf vandaag 12.00 uur verboden. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De passagiers op vluchten die uit de regio nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine. De landen die het betreft zijn Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Volgens De Jonge is de nieuwe mutatie ”reden voor zorg”, maar is er ook nog veel onduidelijk. ,,Dit is een maatregel uit voorzorg, om daarmee de introductie van een nieuwe variant die mogelijkerwijs besmettelijker is te willen afvangen”, aldus de Jonge.

Hij benadrukt dat Europese lidstaten samen optrekken. ,,Dat geeft de maximale garantie dat je op z’n minst de binnenkomst ervan vertraagt.”

Nederlanders die in Zuid-Afrika zitten hebben het recht terug te komen, ,,maar voor hen geldt dus de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.”

Nieuws

menu