Minister de Jonge in debat: vragen over de trage start van de boostercampagne zijn terecht

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto: ANP
De vragen die in de Tweede Kamer leven over de trage start van de boostercampagne in Nederland zijn terecht. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in het coronadebat in de Tweede Kamer over de zondag aangescherpte maatregelen. Voor veel sectoren geldt een avondlockdown vanaf 17.00 uur. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de besluiten, ondanks kritiek van met name de oppositie op de aanpak.
Veel partijen wilden van de bewindsman weten waarom Nederland onderaan het Europese lijstje bungelt als het aankomt op boostervaccinaties. Uit andere landen waren er ook onderzoeken die wezen op het nut van een boosterprik. De Gezondheidsraad adviseerde op 2 november om te beginnen met het zetten van boosterprikken bij ouderen en bewoners van zorginstellingen. Tot die tijd was de raad terughoudend over het nut van een snelle toediening van boosters.
De Jonge vindt de vragen vanuit het parlement terecht, maar wilde zelf nog geen conclusies trekken. ,,Ik denk dat het goed is om die vraag bij het RIVM en de Gezondheidsraad te leggen”, zei hij.
Aanpak verbeteren
Het kabinet wil deze maand breder kijken naar manieren om de aanpak van de coronacrisis te verbeteren. Dat zal het ministerie van VWS samen oppakken met alle betrokken partijen, zoals sociale partners, zorgpartijen en het veiligheidsberaad, aldus De Jonge.
Premier Mark Rutte zei tijdens het coronadebat dat hij er ,,ook van baalt” dat Nederland later is dan andere landen met het zetten van de boosterprikken. Maar het betekent volgens hem niet ,,dat het kabinet heeft zitten snurken”.
Volgens hem zou de Kamer het ook niet hebben gepikt als het kabinet al was begonnen met boosterprikken als er nog geen advies van de Gezondheidsraad op tafel lag. Rutte vindt wel dat het kabinet onderschat heeft hoe snel en veel ongevaccineerden (van de 1,8 miljoen) in de ziekenhuizen terechtkwamen.
Amateursport
Tot zeker 19 december moeten tal van sectoren, zoals de horeca, niet-essentiële winkels en sportlocaties, om 17.00 uur de deuren sluiten om het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen omlaag te krijgen.
Een substantiële minderheid van de Tweede Kamer is het er niet mee eens dat ook amateursport niet is toegestaan in de avonduren. Maar het kabinet wil voor de amateursport niet alsnog een uitzondering maken. Volgens Rutte is sport een heel grote sector, ook als het alleen jongeren betreft.
,,Dat betekent dat er veel contacten en verplaatsingen zijn, ook van ouders die hun kind komen brengen en halen. Dat moeten we nu niet hebben, het is erg onverstandig, omdat we in een ernstige crisis zitten”, zei Rutte tijdens het debat over de coronamaatregelen.
Pakket maatregelen
Volgens de premier is juist een heel pakket aan samenhangende maatregelen ingesteld en is het niet goed om daar één maatregel uit te halen.
Gebeurt dat wel, dan worden de doelstellingen van het Outbreak Management Team (OMT) om het aantal contacten terug te brengen en daarmee de verspreiding te verminderen, niet gehaald. Rutte zei eventuele moties van de Kamer af te wachten, maar waarschuwde dat er dan wel een alternatief nodig is om de zogeheten R-waarde onder de 1 te krijgen. Zodra het weer beter gaat, zal de avondsport het eerste onderdeel van de maatregelen zijn dat het kabinet weer wil toelaten, zegde Rutte toe.