De VVD bracht een offer voor macht, en dat zint de leden in het stikstofdossier niet | Analyse

Tien jaar klonk er binnen de VVD nauwelijks een woord van kritiek, zolang de partij maar de grootste was. Zaterdag zei het congres tegen een ‘nee’ tegen het stikstofbeleid. Het is het gevolg van de inhoudelijke concessies die de partij in de formatie moest doen.

Minister Dennis Wiersma (Basis en Voortgezet Onderwijs), minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur), fractievoorzitter Sophie Hermans en premier Mark Rutte volgen de stemmingen op het VVD-congres.

Minister Dennis Wiersma (Basis en Voortgezet Onderwijs), minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur), fractievoorzitter Sophie Hermans en premier Mark Rutte volgen de stemmingen op het VVD-congres. Foto: ANP

Om nu te zeggen dat er bij de VVD een ledenopstand is uitgebroken is wat te vroeg, maar wat er zaterdag op het partijcongres in Halfweg gebeurde, was jarenlang ongekend bij de liberalen. Sinds tien jaar was er van interne kritiek nauwelijks sprake, hooguit van een oudgediende die het allemaal wel wat vlak vond. Maar de gewone leden waren dik tevreden. Mark Rutte had van de partij de ongenaakbare grootste partij in Nederland gemaakt, zowel landelijk als lokaal.

Nieuws

menu