Een Griekse tragedie. Het gedwongen vertrek van koning Constantijn II

Op 10 januari 2023 stierf Constantijn II, de laatste koning van Griekenland. Hij werd 82 jaar. Hij overleed in zijn geliefde Griekenland waar hij na zesenveertig jaar ballingschap weer mocht wonen. Op zijn begrafenis kwam heel vorstelijk Europa, waardoor het nog eenmaal leek alsof Griekenland de monarchie was die Constantijn zo graag had willen herstellen.

Constantijn en de Deense prinses Annemarie, enkele dagen nadat ze hun verloving in 1963 bekend hadden gemaakt.

Constantijn en de Deense prinses Annemarie, enkele dagen nadat ze hun verloving in 1963 bekend hadden gemaakt. Foto: AFP

Op 14 december 1967 landde in alle vroegte een vliegtuig op luchthaven van Rome. Aan boord was de Griekse koning Constantijn II, die op deze manier zijn land was ontvlucht. De koninklijke familie vond voorlopig onderdak in Rome bij een verre neef. Het was de voorlopige uitkomst van een strijd tussen militaire bevelhebbers enerzijds en de Griekse regering en de koning anderzijds, die maanden had geduurd. De kranten stonden er die dagen vol van: wat zou er gebeuren, was Constantijn voor eeuwig uitgeschakeld, zou de dictatuur zich nu echt vestigen of zouden democratische krachten toch de bovenhand krijgen?