De band tussen koning Willem-Alexander en Duitsland is hecht, maar de Oranjes zijn er niet geliefder dan andere koningshuizen

Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Duitsland hoor je twee dingen: dat de koning in feite een Duitse Oranje is en dat Duitsers meer dan gewoon geïnteresseerd zijn in de Oranjes. Wat verder opvalt is dat vooral de Nederlandse pers meldt dat de koning zijn toespraken in ‘vlekkeloos Duits’ houdt. Is dat allemaal wel zo verwonderlijk?

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontmoeten de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de tweede dag van het driedaagse staatsbezoek aan Duitsland.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontmoeten de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de tweede dag van het driedaagse staatsbezoek aan Duitsland. Foto: ANP

De naam Oranje in Oranje-Nassau verwijst naar het voormalig prinsdom Orange in Zuid-Frankrijk, maar het is meer op zijn plaats om de aandacht op de naam Nassau te vestigen. Dat is een klein stadje in de deelstaat Hessen, waar de oorsprong van de familie ligt. Het geslacht-Nassau hoorde in het voormalige Duitse Keizerrijk tot de belangrijkste vorstelijke families. Door huwelijken met Nederlandse erfgenames, zoals met Johanna van Polanen (1392-1445) en Anna van Buren (1533-1558) kwamen de Nassaus in de Nederlanden terecht.