De koopman en de dominee trokken samen op bij het in stand houden én het afschaffen van de slavernij
Engeland schafte de slavernij al vroeg af, maar de praktijk bleef overzee lang voortwoekeren. Historicus Martin Bossenbroek vertelt er onderhoudend over in zijn nieuwe boek De Zanzibardriehoek. Het werpt ook licht op de Nederlandse praktijk.

Cypriani Asmani, een jonge slaafgemaakte Afrikaan in Zanzibar-stad die voor straf een jaar lang was vastgemaakt aan een houtblok van vijftien kilo; in juni 1895 werd hij bevrijd door een missionaris. Foto: uit besproken boek
In De Zanzibardriehoek vertelt historicus Martin Bossenbroek het verhaal van de afschaffing van de slavernij aan de oostkant van Afrika, over de periode 1860-1900. Het was de tijd waarin de fotografie zich ook ontwikkelde. Daardoor is er vrij veel onthullend fotomateriaal beschikbaar. Voor onze moderne ogen, gewend aan de beeldcultuur, laat dat goed zien waar we het over hebben. Zo zien we een jongen die voor straf een jaar lang is vastgemaakt aan een houtblok van vijftien kilo, dat hij op zijn hoofd draagt. Aan zijn voet is nog net de ijzeren boei met de zware ketting te zien. ‘In juni 1895 werd hij bevrijd door een missionaris,’ staat erbij.