De vlag die de lading moet dekken | Achter de foto

De Cubaanse vlag op de gevels in Havana levert fotogenieke plaatjes op. Deze week onthulde die nationale driekleur een lelijk gezicht van het regime in Cuba. Dat van onderdrukker.

Bestuurders van oude Amerikaanse auto's praten vlakbij een Cubaanse vlag bij het Inglaterra Hotel in Havana.

Bestuurders van oude Amerikaanse auto's praten vlakbij een Cubaanse vlag bij het Inglaterra Hotel in Havana. Foto: YAMIL LAGE/AFP

Een land, dezelfde vlag, twee verschillende gezichten. Op de linker foto zien we hoe Cuba - het Caribische eiland van suikerriet, rum, sigaren en cuba libre - zichzelf graag presenteert. Een vreedzaam toeristenparadijs vol statige neoclassicistische gebouwen, zoals op de foto het Inglaterra. Als iets koloniale barok uitstraalt, is het wel dit oudste hotel van Havana. De glimmende oldtimers op de voorgrond verhogen nog eens het romantische en nostalgische gevoel. De Cubanen die noodgedwongen in die stokoude sleeën uit de jaren vijftig moeten rondrijden omdat na de communistische revolutie het eiland werd getroffen door een Amerikaans handelsembargo, zijn vanzelfsprekend niet te benijden, maar de toerist waant zich daardoor nog meer in een openluchtmuseum. De afbladderende gevels en het oude wagenpark leveren een fotogeniek beeld op, evenals de enorme nationale vlaggen die in de oude stad van Havana menige art-decogevel verfraaien.

Nieuws

menu