Dit artikel is vandaag gratis

Doden bij protest tegen de taliban op onafhankelijksdag in Afghanistan, nadat strijders het vuur openden in provinciehoofdstad Asadabad

Een bewapende talibanstrijder in Afghanistan. Foto: AFP

Bij een protest op de onafhankelijkheidsdag van Afghanistan in de noordoostelijke provinciehoofdstad Asadabad zijn donderdag doden gevallen nadat talibanstrijders het vuur hadden geopend. Het is niet duidelijk of er mensen zijn geraakt of dat er doden vielen als gevolg van de paniek en het gedrang. De betogers voerden de nationale vlag mee in de stad die ongeveer 100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kabul ligt.

Op Twitter wordt er ook uit onder meer de hoofdstad melding gemaakt van groepen Afghanen die met de nationale zwart-rood-groene vlag lopen te zwaaien. Het zou een protest zijn tegen de taliban die een witte vlag hebben met in het zwart geschreven de islamitische geloofsbelijdenis. Een website van de taliban heeft donderdag verkondigd dat de officiële naam van het land Islamitisch Emiraat Afghanistan is. Dat is dezelfde naam als onder de terreur van de Taliban in de jaren 1996-2001. In die jaren was ook de witte Talibanvlag de nationale vlag.

Volgens recente meldingen is er in het noordoosten verzet tegen de Taliban. De bergachtige regio Panjshir ten noordoosten van Kabul is niet in handen van de taliban gevallen. Ahmad Massoud, zoon van een beroemde strijder tegen de Taliban tijdens het schrikbewind, heeft via de Washington Post de VS om wapens gevraagd om de strijd aan te gaan tegen de Taliban.

Leeuw van Panjshir

Die vermoordden zijn vader Ahmed Shah Massoud in 2001. Hij werd de Leeuw van Panjshir genoemd en voorkwam dat de taliban delen van het noorden innamen. Ahmed Massoud zegt dat Amerika nog steeds het arsenaal van de democratie kan zijn en dat hij ”in de Panjshir in zijn vaders voetstappen wil treden, maar we hebben wapens, munitie en bevoorrading nodig”.

Het is donderdag 102 jaar geleden dat Afghanistan formeel onafhankelijk werd van het Britse Rijk. De zwart-rood-groene nationale vlag stamt uit de jaren twintig en de kleurencombinatie zou zijn ingevoerd door de toenmalige koning Amanullah I (1892-1960),die de Duitse driekleur zo mooi vond. Het land is sinds 1973 geen monarchie meer en heet momenteel officieel de Islamitische Republiek Afghanistan.

Nieuws

menu