Dit artikel is vandaag gratis

Rustig en nauwelijks ongeregeldheden: zo ging de rest van Europa het nieuwe jaar in

Vuurwerk explodeert boven het Parthenon op de Akropolis van Athene. Foto: EPA

Op veel plaatsen in Europa verliep de jaarwisseling rustig, er waren nauwelijks ongeregeldheden. Vanwege de pandemie waren er weinig grote festiviteiten. In Europese hoofdsteden als Parijs, Berlijn en Rome werden alle vieringen vanwege het coronavirus afgelast.

Wel werd in een aantal hoofdsteden, zoals in het Griekse Athene, tijdens de jaarwisseling vuurwerk afgestoken. Er waren echter nauwelijks toeschouwers op straat vanwege de coronamaatregelen.

In Madrid vonden slechts beperkt festiviteiten plaats. Daar waren 7000 mensen welkom op een groot plein, vanwege Covid-19 was het aantal bezoekers met zo’n 60 procent teruggebracht. In Engeland, waar nauwelijks maatregelen gelden, waren op straat wel grote mensenmassa’s te zien.

Avondklok voor jongeren

Frankrijk zette tijdens de nieuwjaarsnacht meer dan 95.000 politieagenten in om te zorgen dat het op straat rustig bleef. Een traditionele vuurwerkshow in het centrum van Parijs werd afgelast, maar ondanks de coronamaatregelen trok een menigte naar de Champs Elysées. Toch bleef het ook daar rustig op straat. In de Franse stad Straatsburg arresteerde de politie twaalf personen nadat er ongeregeldheden uitbraken. Twee agenten raakten lichtgewond. In de stad gold een avondklok voor jongeren om problemen te voorkomen.

In Berlijn trad de politie op om te voorkomen dat grote groepen mensen samenkwamen. Na middernacht werd het er rustig op straat. De Duitse televisiezender ZDF zond een live oudejaarsprogramma uit vanaf de Brandenburger Tor, maar ook daar waren toeschouwers niet toegestaan.

Omdat in Schotland strenge coronamaatregelen gelden, verwachtten de Schotse autoriteiten dat veel inwoners het nieuwe jaar in Engeland zouden komen vieren. Of dat ook het geval was, is onduidelijk. Op beelden was te zien dat er lange rijen stonden voor nachtclubs in het Britse Manchester en dat het op straat in Londen druk was. De geplande vuurwerkshow in de Britse hoofdstad werd afgelast.

Vuurwerkverbod

De Belgische politie pakte in hoofdstad Brussel 129 mensen op. Dat gebeurde onder meer omdat er vuurwerk werd afgestoken terwijl er een vuurwerkverbod gold. In Rome sloot de politie delen van het centrum af nadat relschoppers vuurwerk naar voorbijgangers gooiden. Er raakte niemand gewond.

Festiviteiten waren wel toegestaan in de Kroatische hoofdstad Zagreb, waar duizenden mensen samenkwamen en naar een grote vuurwerkshow keken. Ook in Poolse steden waren veel bezoekers te zien bij lichtshows. In de Russische hoofdstad Moskou was er een vuurwerkshow bij het Rode Plein. Daar kwamen duizenden bezoekers op af.

Nieuws

menu