De ChristenUnie wil in Brussel niet meer optrekken met de 'te rechtse' SGP

Euroscepsis van de SGP en het pragmatisme van de ChristenUnie gaan niet meer samen. „Het gezamenlijke verhaal is te dun geworden.”

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop (r) op het podium met collega-Kamerleden (vlnr) Gideon van Meijren (FVD),  Edgar Mulder (PVV), Wybren van Haga (Groep van Haga), Joost Eerdmans (JA21) en Caroline van der Plas (BBB) tijdens de boerenprotestdag in Stroe in juni.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop (r) op het podium met collega-Kamerleden (vlnr) Gideon van Meijren (FVD), Edgar Mulder (PVV), Wybren van Haga (Groep van Haga), Joost Eerdmans (JA21) en Caroline van der Plas (BBB) tijdens de boerenprotestdag in Stroe in juni. Foto: ANP

De ChristenUnie en de SGP wilden in 2019 nog samen Europese politiek bedrijven, „geleid door het Woord dat al zoveel eeuwen Europa heeft gestempeld”. Dat stond in het – naar nu blijkt – laatste gezamenlijke verkiezingsprogramma. Bij de volgende Europese verkiezingen, in 2024, vormen de ChristenUnie en SGP niet langer een gezamenlijke lijst, maakten de twee partijen eerder deze maand bekend. Het is een besluit van de ChristenUnie: die vindt de inhoudelijke verschillen te groot geworden. De SGP betreurt de breuk, ook omdat de partij op eigen kracht de enige Brusselse zetel wel eens zou kunnen verliezen.

Nieuws

menu