Experts zijn blij met de goedkeuring van de coronapil, maar zien ook problemen: 'Als je de pil moet inzetten, is er al sprake van besmetting. Dat blijft een risico, omdat je er tijdig bij moet zijn'

De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA heeft de coronapil van Pfizer goedgekeurd. Maar gaat de pil in Nederland ook gebruikt worden? ,,Het helpt niet om besmetting te voorkomen.”

De coronapil van Pfizer.

De coronapil van Pfizer. Foto: Frank Hoermann/Sven Simon

Experts zijn blij met het besluit van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA om de antivirale coronapil van Pfizer goed te keuren. Het is een mooie aanvulling om kwetsbaren toch te beschermen. Maar tegelijkertijd is het onzeker of Nederland de pillen wel daadwerkelijk gaat inzetten. De zogeheten Paxlovid-pil is het eerste coronamedicijn dat patiënten via de mond innemen en geschikt is voor de thuissituatie, stelt Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. ,,Het helpt niet om besmetting te voorkomen. Het is bedoeld voor coronapatiënten die geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel risico lopen op ernstige ziekte.”