De Formatie wordt nog lastiger: het CDA scherpt zijn standpunt over voltooid leven aan

De kabinetsformatie kent al genoeg problemen, maar informateur Johan Remkes krijgt er nog een potentieel politiek probleem bij. Het CDA, dat al nooit een voorstander was van de voltooidlevenwet van D66, scherpt zijn standpunt hierover verder aan.

CDA-leider Wopke Hoekstra.

CDA-leider Wopke Hoekstra. Foto: ANP

Het CDA-partijcongres stemt zaterdag, na een positief advies van het partijbestuur, zo goed als zeker in met een resolutie van een groep kritische leden die stelt dat het CDA op het thema voltooid leven ‘geen compromissen kan sluiten’, meldt NRC . De leden roepen op ‘niet mee te werken aan invoering van een dergelijke wet’, waarmee mensen een einde aan hun leven kunnen maken zonder medisch lijden.

De initiatiefwet van D66 over dit onderwerp wordt ‘onverenigbaar’ genoemd met de grondbeginselen van het CDA. De resolutie roept de partij, die het onderwerp nog onbenoemd liet in het laatste verkiezingsprogramma, op onder geen beding mee te werken aan de invoering van zo’n wet in een volgend kabinet.

CDA-leider Wopke Hoekstra denkt overigens niet dat een stemming op het congres over de kwestie-voltooid leven de formatie in de weg zal zitten. Hij vindt namelijk dat dit soort medisch-ethische kwesties aan individuele Tweede Kamerleden moet worden gelaten. Samenwerking met met D66-leider Sigrid Kaag zal er niet lastiger op worden, denkt hij. ,,Geen sprake van.”

Hoekstra zegt dat hij op het congres wederom zal uitspreken dat voltooid leven een vrije kwestie is. Dat is ook de mening van het bestuur, hoewel de CDA-top wel adviseert de resolutie over te nemen. In de resolutie zelf staat juist dat de wet wet onverenigbaar is met het fundament van het CDA, en dat het niet een vrije kwestie voor volksvertegenwoordigers mag zijn.

Geen hosannacongres

Op het congres wordt het afgelopen roerige jaar dat de partij heeft gekend besproken. De periode werd gekenmerkt door een rommelige lijsttrekkersverkiezing waarin Hugo de Jonge nipt won van Pieter Omtzigt, vervolgens een leiderschapswissel waardoor Wopke Hoekstra partijleider werd, een grote verkiezingsnederlaag en het vertrek van Omtzigt. Kritische CDA’ers willen verantwoording van de partijtop en geen ‘hosannacongres’.

Als de wet-voltooid leven wordt aangenomen, kunnen mensen ouder dan 75 met een langdurige en onveranderlijke stervenswens de mogelijkheid krijgen om een einde te maken aan hun leven. In de vorige kabinetsperiode waren dit soort ethisch gevoelige onderwerpen uitgesteld, omdat D66 lijnrecht tegenover de ChristenUnie en in mindere mate het CDA stond.