Gaat de BBB het CDA leegeten op 15 maart? | Analyse

Als je vroeger door Fryslân reed in campagnetijd, zag je veel CDA-borden in weilanden staan. Maar deze week zijn het grote BBB-banners die op het land staan, vaak bij dezelfde boeren die nog altijd omgekeerde vlaggen laten wapperen. Dit valt helemaal in het verhaal dat de BBB van Caroline van der Plas het CDA gaat leegeten. Nu is het wel zeker dat BBB het goed gaat doen en het CDA zal inleveren. Maar hoe goed is goed en hoeveel minder is minder?

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas. BBB-stemmers op het platteland zijn erg gemotiveerd, maar is dat genoeg voor de partij?

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas. BBB-stemmers op het platteland zijn erg gemotiveerd, maar is dat genoeg voor de partij? Foto: ANP

Dat is waar peilingbureaus nu naar kijken. Deze week kwamen twee belangrijke peilingbureaus, Ipsos en I&O Research, elk met een heel andere analyse van BBB-kiezers. Het politieke landschap bestaat uit links, centrumrechts en rechts-populistisch. Kiezers wisselen wel tussen partijen binnen zo’n blok, maar niet van blok. Behalve bij partijen die tussen twee blokken hangen, de drempelpartijen. Zo hangt D66 al jaren tussen links en centrum-rechts. Nu stelt Ipsos dat BBB een drempelpartij is tussen centrumrechts en populistisch-rechts.

Motivatie