Dit artikel is vandaag gratis

GroenLinks en PvdA zien aanknopingspunten in opzet VVD en D66, ChristenUnie ziet weinig reden om verder te praten

Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (Groenlinks) na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer. Foto: ANP

De PvdA en GroenLinks vinden het opzetje dat VVD en D66 hebben gemaakt een goed begin om verder te praten over een eventueel nieuw regeerakkoord. Dat zeiden PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-leider Jesse Klaver na een gesprek bij informateur Hamer. De ChristenUnie ziet daarentegen weinig reden om verder te praten over coalitie.

De twee partijen hebben een samenvatting gekregen van de stukken die de twee liberale partijen deze zomer hebben opgesteld. ,,We zijn natuurlijk niet dezelfde partijen, dus ik zie ook echt wel verschillen”, zei Ploumen daarover. ,,Maar al met al zitten er voor ons heel veel aanknopingspunten in. Ik zie het echt wel als een basis voor verdere gesprekken.”

Volgens Klaver is het nu vooral belangrijk dat er een nieuw kabinet komt. ,,Wij denken dat deze basis uiteindelijk tot iets kan uitgroeien dat Nederland verder helpt.”

ChristenUnie

De twee toonden zich een stuk optimistischer over de vorming van een nieuwe coalitie dan Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, die als laatste bij de informateur langsgaat. Het is hem duidelijk geworden dat D66 na een zomerstop nog altijd niet met zijn partij wil samenwerken. Voorafgaand aan een gesprek met VVD-leider Mark Rutte en Rob Jetten namens D66 zei hij graag te vernemen waarom hij in dit stadium nog bij de onderhandelingen betrokken wordt.

,,Dit is niet een eerste tactische manoeuvre de eerste, tweede week na de verkiezingen. Nee, dit is de vijfde maand na een rustperiode. Dan houdt het een keer op”, zei Segers voorafgaand aan het gesprek. ,,Dat mag, we leven in een vrij land. Er zijn allerlei manieren om een meerderheidscoalitie te vormen en je kunt ook een minderheidscoalitie vormen.”

Beleefdheid

Segers is ,,uit beleefdheid” ingegaan op de uitnodigingen, maar ziet in deze fase niet in waarom hij nou zou aanschuiven als hij niet gewenst is. Zeker aangezien er wat hem betreft alternatieven zijn. Toch sloot hij voorafgaand aan het gesprek deelname aan een coalitie ook nog niet uit.

Als de ChristenUnie besluit om niet verder te praten, zijn er bijna geen meerderheidscoalities mogelijk zonder PvdA en GroenLinks. Die twee partijen bezweren hoe dan ook niet zonder elkaar in een kabinet te willen. Dit tot ongenoegen van de VVD en het CDA (dat voor een meerderheid moet zorgen), die zich daarom steeds tegen deze samenstelling hebben verzet.

Nieuws

menu