Er is een groot tekort aan Chinese koks: 'Ik vrees dat men binnenkort geen babi pangang meer kan bestellen'

Hoewel vrijwel de hele horecasector last heeft van een tekort aan personeel, zitten eigenaren van Chinese restaurants helemáál met de handen in het haar. De Chinese keuken vraagt om specialistische koks, die voorheen veelal vanuit Azië naar Nederland kwamen en hier een werkvisum kregen onder het zogenoemde ’wokakkoord’. Dat akkoord werd begin dit jaar echter door Den Haag opgeschort.

Vanwege het tekort aan koks vraagt Billy Tse van Chinees restaurant Mayflower uit Haarlem regelmatig zijn moeder van 64 jaar om bij te springen in de keuken. „Het alternatief is de tent sluiten.”

Vanwege het tekort aan koks vraagt Billy Tse van Chinees restaurant Mayflower uit Haarlem regelmatig zijn moeder van 64 jaar om bij te springen in de keuken. „Het alternatief is de tent sluiten.” Foto: Jean-Pierre Jans

„Ik zoek me rot naar personeel, maar er is werkelijk niemand te krijgen”, klinkt Billy Tse van Chinees restaurant Mayflower uit Haarlem gefrustreerd. Dertien jaar geleden nam hij het stokje over van zijn ouders, die in de jaren 80 vanuit China naar Nederland kwamen en Mayflower openden. Vanwege het grote personeelstekort vraagt Tse regelmatig zijn moeder van 64 jaar om bij te springen in de keuken. „Het alternatief is de tent sluiten.”

Nieuws

menu