Grote schepen gaan 'aan de stekker' in de haven van Rotterdam. Dat draagt bij aan een langer en gezonder leven van mensen die in de omgeving wonen

Nederlanders leven in 2030 gemiddeld 3,5 maand langer dan in 2016. Dat komt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu door de genomen maatregelen om de luchtvervuiling tegen te gaan. Rotterdam draagt bij met walstroom voor schepen.

Ingebruikname van de walstroominstallatie met een vermogen van 20 Megawatt op de Landtong Rozenburg. Via de installatie kunnen kraanschepen duurzaam opgewekte stroom ontvangen vanuit het naastgelegen windpark, zodat draaiende vervuilende dieselgeneratoren voortaan verleden tijd kunnen zijn.

Ingebruikname van de walstroominstallatie met een vermogen van 20 Megawatt op de Landtong Rozenburg. Via de installatie kunnen kraanschepen duurzaam opgewekte stroom ontvangen vanuit het naastgelegen windpark, zodat draaiende vervuilende dieselgeneratoren voortaan verleden tijd kunnen zijn. Foto: ANP

Twee kraanschepen plugden donderdag als eerste in op de nieuwe walstroomaansluiting in de Rotterdamse haven. De stroom die ze krijgen is afkomstig van het naastgelegen windmolenpark van Eneco. Door gebruik te maken van walstroom hoeven de schepen hun dieselgeneratoren niet te laten draaien als ze in de haven liggen. Dat scheelt een uitstoot vergelijkbaar met de jaarlijkse emissie van 5000 dieselauto’s.

Gezondheidswinst

Nieuws

menu