Duitsland verdeeld over sterretje dat de taal genderneutraal moet maken: emancipatie of politieke correctheid?

Is het taalpurisme, is het de volgende fase in de emancipatie, of gaat het puur om politieke correctheid? Al maandenlang is er discussie gaande in Duitsland over, zoals dat genoemd wordt, de genderpolitiek. Moet de Duitse taal niet nodig worden aangepast?

Poster in Berlijn met de oproep 'Fight Machismo': een overdreven waardering voor mannelijk gedrag wordt niet op prijs gesteld.

Poster in Berlijn met de oproep 'Fight Machismo': een overdreven waardering voor mannelijk gedrag wordt niet op prijs gesteld. Foto: AFP

De laatste weken spitst de discussie zich toe op het zogenaamde Gendersternchen (bijvoorbeeld Student*innen waarmee niet alleen mannelijke studenten worden aangesproken, maar ook vrouwelijke). En of dat niet genoeg is, de taal wordt ook ‘gezuiverd’ op negatieve koloniale invloeden, of wat ook maar te maken heeft met slavernij en discriminatie. Gaat het hier om een verandering in taal, zoals taal altijd onderhevig is aan verandering? Dat is het niet helemaal, want het staat inmiddels prominent op de politieke agenda. In de verkiezingscampagne voor de nieuwe Bondsdag op 26 september is het een verkiezingsitem geworden.

Nieuws

menu