Europese Unie is kopschuw voor nieuwe uitbreiding door het Orbán- en Radev-effect

Het is mede aan de Bulgaarse president Rumen Radev te danken dat westelijke Balkanlanden die graag willen toetreden tot de Europese Unie aan het lijntje worden gehouden.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (m) waarschuwt dat de invloed van de EU dreigt te tanen als het geduld van de aspirant-lidstaten op de westelijke Balkan verder op de proef wordt gesteld.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (m) waarschuwt dat de invloed van de EU dreigt te tanen als het geduld van de aspirant-lidstaten op de westelijke Balkan verder op de proef wordt gesteld. Foto: AFP

Woensdag vond er in een kasteeltje in Slovenië, dat dit half jaar voorzitter van de EU is, een topontmoeting plaats tussen de EU-lidstaten en Albanië, Noord-Macedonië, Servië, Montenegro, Bosnië en Kosovo. De zes landen willen al jaren tot de unie toetreden en hebben in de wachtkamer keer op keer bemoedigende woorden te horen gekregen. Daar is het bij gebleven. Perspectief op toetreding wordt ze geboden, maar een concrete datum prikken, nou nee.

Nieuws

menu