Hoe de Nederlanden van alle kanten werden belaagd in het Rampjaar 1672 en nét overleefden. Maar voor die overwinning werd een dure prijs betaald

‘De regering was radeloos, het volk redeloos en het land reddeloos.’ Woorden die slaan op het Rampjaar 1672. Want onder die naam is dit oorlogsjaar in onze geschiedenis bekend geworden. De Nederlanden werden van alle kanten aangevallen door onze grootste tegenstander Lodewijk XIV van Frankrijk en zijn helpers; Willem III werd stadhouder; de gebroeders De Witt werden gelyncht en ons land kwam op het nippertje als overwinnaar uit de bus. Maar niet zonder ernstige kleerscheuren.

Stadhouder Willem III, geschilderd door Godfried Schalcken, circa 1695.

Stadhouder Willem III, geschilderd door Godfried Schalcken, circa 1695. Foto: Rijksmuseum

De Tachtigjarige Oorlog was nog niet eens zo lang geleden beëindigd met de Vrede van Münster in 1648, toen ruim twintig jaar later de Republiek der Verenigde Nederlanden alweer verwikkeld raakte in een hevig conflict met Frankrijk. In 1672 culmineerde dat in een aanval van alle kanten op ons land. De historicus Olaf van Nimwegen noemt dit de aanvang van de ‘Veertigjarige Oorlog’ met Frankrijk (1672-1712).

Nieuws

menu