Dit artikel is vandaag gratis

Tall Ships Races, vergaderingen van de Eerste Kamer en de vakantie begint | Vooruitblik op week 28

Tallships aan de kade in Esbjerg, Denemarken, voor ze koers zetten naar Harlingen. Foto: AFP

Elke week krijgt u op deze plaats een vooruitblik op de week die komen gaat, met een selectie uit de verwachte hoofden bijzaken.

De Tweede Kamer is vorige week weliswaar al met reces gegaan, de Eerste Kamer vergadert deze week nog twee dagen verder. Onder andere het EU-handelsverdrag met Canada (CETA) en een wijziging van de Defensiebegroting voor de aanschaf van extra F-35’s en Reaper-drones komen nog aan bod. Na de sessies van maandag en dinsdag gaat ook de senaat in de vakantiestand.

De Europese ministers van Milieu en Klimaat hebben nog geen vakantie, maar gaan wel op reis. Woensdag en donderdag ontmoeten zij elkaar in Praag. Terwijl Nederland tot de oren in de stikstofcrisis zit, moeten internationaal onder meer antwoorden worden geformuleerd op de schade die dreigt door de huidige energiecrisis. Veel landen wenden weer meer ‘vieze’ energiebronnen aan, waardoor de CO2-uitstoot omhoog in plaats van omlaag dreigt te gaan.

Tall Ships Races

Zijn uitstootvrije schepen op windenergie een antwoord? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar vanaf donderdag doen veertig van dit soort indrukwekkende schepen wel de haven van Harlingen aan. Zij nemen tot en met zondag deel aan de Tall Ships Races 2022. Naast het spektakel op het water is ook aan wal veel te doen en te beleven met onder meer een markt aan de kade en veel muziekoptredens.

Frankrijk viert donderdag Quatorze Juillet . De Franse nationale feestdag ter nagedachtenis aan de bestorming van de Bastille, het begin van de Franse Revolutie, gaat jaarlijks gepaard met veel vlagvertoon en vuurwerk. De Tour de France rijdt deze dag de Alpe d’Huez op, die bekendstaat als de Nederlandse berg.

Schoolvakantie

Zaterdag is het voor alle scholieren in de regio noord de eerste dag van de zomervakantie. Tot en met 28 augustus blijven de scholen dicht.

Met de schoolvakantie en de recessen voor de politiek begint wat betreft het verwachte nieuws de zogenaamde komkommertijd. Ook deze rubriek gaat daarom met vakantie.

Nieuws

menu