Dit artikel is vandaag gratis

Het leed is in Limburg nog niet geleden: het waterpeil in de rivieren kan nog stijgen

Deze vrouw in de door watersnood zwaar getroffen plaats Schuld in Rijnland-Palts neemt de ravage in ogenschouw. Foto: EPA

De waterpiek in Limburg verplaatst zich naar het noorden van de provincie. Duizenden inwoners van onder meer Roermond en Roerdalen zijn gisteren geëvacueerd, omdat het water sneller stijgt dan verwacht. Inwoners van andere plaatsen moeten ook rekening houden met evacuaties, zegt de Veiligheidsregio.

Vrijdag bereikte de Maas in Roermond de hoogste stand, maar sindsdien schommelt dat peil. De Maas zakt niet en kan zelfs nog enigszins stijgen, aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio. ,,De piek houdt lang aan, kan fluctueren”, zei ze. ,,Kan zelfs toenemen. Het zijn immers maar prognoses die we geven. Het gevaar is niet geweken.”

Record in de Roer

Intussen stijgt ook de Roer tot een ongekend niveau met een nooit eerder bereikte afvoer van 300 kubieke meter water per seconde, waar eerdere records rond de 120 kuub zweefden. De piek van de Roer blijft naar verwachting 30 tot 48 uur aanhouden, aldus de gemeente vrijdagavond. Wat dit betekent voor de omvang voor de overlast in het overloopgebied van de Roer is onduidelijk

De Veiligheidsregio Limburg-Noord stelde vrijdagavond twee nieuwe noodverordeningen in. Die zijn vooral bedoeld om evacuaties mogelijk te maken en ramptoerisme aan te pakken.

Steile hellingen

In België en Duitsland, waar veel slachtoffers zijn gevallen en nog volop wordt gezocht naar vermisten, is de situatie ernstiger omdat het landschap daar minder plat is. In Duitsland zijn veel dalen met steile hellingen, daar stond op sommige plaatsen binnen een paar minuten een paar meter water. Ook was de regenval in de twee buurlanden nog heviger dan in Limburg.

Er zijn in België door de watersnood minstens twintig doden gevallen, van wie er negen inmiddels zijn geïdentificeerd. Nog eens twintig mensen worden nog vermist.

Onbereikbaar

Door het noodweer in het westen van Duitsland zijn zeker 103 mensen om het leven gekomen, aldus de autoriteiten. Naar een onbekend aantal mensen wordt nog gezocht. De overstromingen treffen de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland. Er zijn op veel plekken gebouwen ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden.

In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn. Zo’n 114.000 huishoudens in het westen van Duitsland zitten zonder stroom. Ook zijn er plekken waar mensen geen toegang hebben tot drinkwater.

Nieuws

menu