Hoe de staat ons de levensovertuiging van de elite oplegt. Controledrift van de overheid is niet te stillen

De staat is een rupsje-nooit-genoeg die steeds meer invloed op ons leven wil. De overheid wil ten koste van alles de verschillen tussen ons gladstrijken en dringt ons de normen van de elite op.

De regenboogvlag bij het Feyenoord-stadion in Rotterdam. Volgens bestuurskundige Paul Frissen gaan diversiteit en inclusie principieel niet samen.

De regenboogvlag bij het Feyenoord-stadion in Rotterdam. Volgens bestuurskundige Paul Frissen gaan diversiteit en inclusie principieel niet samen. Foto: ANP

De Nederlandse staat, die tolerantie predikt, laat in de praktijk weinig ruimte over voor pluriformiteit. Hierdoor krijgt de samenleving een grimmig karakter. De overheid dringt ons een specifiek liberaal en seculier emancipatie-ideaal op. Dat is de overtuiging van Paul Frissen, decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag en emeritus hoogleraar bestuurskunde in Tilburg. Hij wordt geïnterviewd in het jongste nummer van Christen Democratische Verkenningen , het tijdschrift van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA dat als thema ‘emancipatie’ heeft.