Hoe houd je orde in het economisch verkeer? | Opinie

Dat je de ordehandhaving in de economie niet kunt overlaten aan de markt is economen allang duidelijk. De neoliberalen wilden de orde op de markt herstellen, maar zien dat in toenemende mate mislukken. Maar wat is het alternatief? Rekenen op de overheid of leren ermee te leven?

Als gevolg van de kredietcrisis werd Goldman Sachs op 22 september 2008 omgevormd van zakenbank tot een financiële holding, om zo van de Amerikaanse ondersteuningsmaatregelen te kunnen profiteren.

Als gevolg van de kredietcrisis werd Goldman Sachs op 22 september 2008 omgevormd van zakenbank tot een financiële holding, om zo van de Amerikaanse ondersteuningsmaatregelen te kunnen profiteren. Foto: SPENCER PLATT

De klassieke economen hadden het allemaal zo mooi voor elkaar. Een perfecte markt waar producenten en consumenten elkaar ontmoeten, waar geen machtsposities bestonden en de consumenten precies wisten welk vlees ze in de kuip aantroffen zou geheel vanzelf en gratis een prijsevenwicht tussen vraag en aanbod bewerkstelligen en was aan het eind van de dag de markt leeg en opgeruimd. Iedereen tevreden.