Hoe je je beter kunt weren tegen de gevaren van digitale technologie. Gebruik Google, maar doe dat op een slimme manier

Digitale technologie beïnvloedt ons leven op een negatieve manier. Handige apps lijken makkelijk maar leiden ons soms ook naar plaatsen waar we eigenlijk liever niet willen zijn. En Google weet meer van ons dan goed voor ons is. Maak het deze zoekmachine niet te makkelijk.

Google registreert het zoekgedrag van iedere gebruiker en daardoor is het bedrijf niet meer zoekmachine gebleven zoals het ooit beloofde, maar een advertentieverkoper geworden.

Google registreert het zoekgedrag van iedere gebruiker en daardoor is het bedrijf niet meer zoekmachine gebleven zoals het ooit beloofde, maar een advertentieverkoper geworden. Foto: Damien Meyer

Rens van der Vorst noemt zichzelf technofilosoof. En hij zegt daar direct bij dat dit niet een beschermde titel is. Maar op een of andere manier vinden mensen zo’n aanduiding heel wat. Niemand stelde kritisch vragen. Sterker nog, toen hij zich zo ging noemen werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan debatten, ‘mijn mening te geven, stukjes te schrijven en presentaties te verzorgen’. Hij werkt als docent bij Fontys Hogescholen en is onderzoeker en spreker. En hij denkt vooral na over de manier waarop we met digitale technologie omgaan en hoe die ons leven bepaalt.

Nieuws

menu