Minister Hoekstra waarschuwt op de Kristallnachtherdenking voor desinformatie: 'Schud mensen die flirten met complottheorieën wakker'

In de Portugese Synagoge in Amsterdam is woensdag de Kristallnacht herdacht. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken riep in een toespraak op het gesprek aan te gaan met mensen die openlijk (antisemitische) complottheorieën aanhangen en desinformatie verspreiden. ,,Onverdraagzame stemmen klinken luid, vooral omdat het aan de andere kant zo stil is.”

Minister Wopke Hoekstra spreekt tijdens de Nationale Kristallnachtherdenking in de Portugese synagoge. De Kristallnacht was in 1938 de start van georganiseerde gewelddadigheden tegen de Joodse bevolking in nazi-Duitsland.

Minister Wopke Hoekstra spreekt tijdens de Nationale Kristallnachtherdenking in de Portugese synagoge. De Kristallnacht was in 1938 de start van georganiseerde gewelddadigheden tegen de Joodse bevolking in nazi-Duitsland. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

De Kristallnacht was een pogrom, een door de nazi’s georganiseerde actie gericht tegen de Joodse bevolking van Duitsland. Bijna honderd Joden werden in de nacht van 9 op 10 november 1938 vermoord en duizenden synagogen en winkels van Joden werden verwoest. Het was een voorbode van de massamoord op Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s.

Nieuws

menu