Dit artikel is vandaag gratis

Horeca, cultuur en evenementen onder voorwaarden toch open tot 22.00 uur: het kabinet versoepelt meer dan het OMT-advies

Een restaurant in Den Haag is bezig met de voorbereidingen voor de opening woensdag. Foto: ANP

Cafés, bioscopen en theaters mogen weer open tot 22 uur. Evenementen mogen ook weer doorgaan als deelnemers een vaste zitplaats hebben en er mag weer publiek op de tribunes van sportstadions aanwezig zijn. De versoepelingen gaan woensdag in.

Dat bevestigen bronnen bij het kabinet. Dat heeft met de meest betrokken bewindslieden vergaderd in het Catshuis over het advies van het OMT. Dat had het kabinet geadviseerd ruimte te geven aan horeca en de cultuursector tot 20 uur ’s avonds. Het kabinet gaat een stapje verder.

Voor evenementen binnen met een verplichte zitplaats gaat een limiet gelden van 1250 bezoekers, buiten mag de capaciteit maximaal met een derde van de capaciteit worden gevuld. Dat gaat waarschijnlijk ook gelden voor publiek bij sportwedstrijden.

Doorstroomlocaties

Ook dierentuinen en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen waarschijnlijk weer open. Daar moeten bezoekers zich aan de regels voor de niet-essentiële dienstverlening houden. Festivals en andere evenementen zonder vaste zitplaatsen kunnen nog niet open, net zo min als de nachthoreca.

Er wordt nog gekeken of er misschien een zogenoemd inloopsysteem ingevoerd zal worden voor de cultuursector. Dat zou betekenen dat gelegenheden tot 20 uur mensen mogen binnenlaten, die dan om 22 uur weer buiten moeten staan. Zo’n systeem zou in de horeca om praktische redenen niet ingevoerd worden.

Nieuws

menu