Dit artikel is vandaag gratis

In beeld: De carrière van misdaadverslaggever Peter R. de Vries (1956-2021). Onverschrokken, standvastig en een betrokken journalist

Peter R. de Vries is op 64-jarige leeftijd overleden. De misdaadverslaggever werd op 6 juli neergeschoten in Amsterdam. Foto: ANP

Onverschrokken, standvastig en een betrokken journalist. Peter R. de Vries (1956-2021) was zonder twijfel de bekendste misdaadverslaggever van Nederland. Dankzij zijn inspanningen werden enkele beruchte cold cases in Nederland alsnog opgelost en ook in buitenland maakte hij faam met de (in Nederland door miljoenen mensen bekeken) uitzending over de verdwijning van Natalee Holloway. Een terugblik op zijn carrière.

13 april 1987

Het door Peter R. de Vries geschreven boek De ontvoering van Alfred Heineken werd een regelrechte bestseller. De Vries deed als journalist van De Telegraaf verslag van de ontvoering van de toenmalige directeur van de Nederlandse bierbrouwerij. Hij had contact met de ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder en kon zo een onthullend boek schrijven over de geruchtmakende misdaad. Het boek wordt nog altijd goed verkocht en werd in 2011 verfilmd als De Heineken Ontvoering. In 2015 verscheen een Hollywoodversie onder de titel Kidnapping Mr. Heineken .

10 oktober 1995

Na een periode als hoofdredacteur bij weekblad Aktueel en medewerking aan het programma Crime Time van Jaap Jongbloed, werd De Vries in 1991 zelfstandig misdaadverslaggever. Hij schreef onder andere voor het Algemeen Dagblad en weekblad Panorama over misdaad. In oktober 1995 kreeg De Vries zijn eigen misdaadprogramma op de landelijke televisie. Op 10 oktober was op SBS6 de eerste uitzending van Peter R. de Vries, misdaadverslaggever te zien. In dit programma behandelde hij geruchtmakende moordzaken, verdwijningen, justitiële dwalingen en stond hij mensen bij die onrecht was aangedaan.

11 januari 2002

De Vries besteedde gedurende een periode van acht jaar meer dan veertig uitzendingen van zijn programma aan de Puttense moordzaak (de verkrachting en moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius op 9 januari 1994), wat uiteindelijk op 24 april 2002 leidde tot de vrijspraak van de in 1995 tot tien jaar cel veroordeelde Wilco Viets en Herman du Bois. Viets en Du Bois hadden toen al twee derde van hun gevangenisstraf uitgezeten. Op 20 mei 2008 maakten politie en justitie bekend dat op basis van DNA-onderzoek een nieuwe verdachte was aangehouden: Ronald P. werd later veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf.

16 december 2005

Peter R. de Vries gaat niet meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2007. Dat maakte hij op 16 december 2005 bekend in Hilversum, nadat bekend was geworden dat hij voor zijn politieke aspiraties onvoldoende steun onder de bevolking had. In april van dat jaar liet De Vries nog weten de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV) op te hebben gericht, samen met Jan Nagel en Klaas Wilting. Hij liet op de persconferentie weten zijn aandacht verleggen naar andere terreinen.

23 september 2008

Een van de zaken waarmee De Vries grote bekendheid verwierf was de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba. Daarmee wist hij aan Joran van der Sloot, die verdachte was in de zaak, opzienbarende uitspraken te ontlokken over de verdwijning. Met deze uitzending trok De Vries meer dan 7 miljoen kijkers. Het was de best bekeken tv-uitzending in Nederland sinds het EK voetbal 2004. De Vries kreeg op 22 september 2008 bovendien een International Emmy Award voor deze uitzending. Hij nam de prijs in New York in ontvangst samen met Beth Holloway, de moeder van Natalee.

5 september 2012

Bauke Vaatstra en Peter R. de Vries voor aanvang van de persconferentie van het Openbaar Ministerie over de resultaten van het DNA-verwantschapsonderzoek. Het was een ultieme poging om de moordenaar van Marianne Vaatstra te vinden. Het meisje werd in 1999 vermoord in een weiland in de buurt van Veenklooster. De Vries besteedde in meerdere uitzendingen aandacht aan de zaak en had veelvuldig contact met de familie Vaatstra. Rond 15 september 2012 kregen 8080 mannen uit de omgeving van De Westereen een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Op 18 november werd Jasper S. gearresteerd, een 45-jarige veehouder uit Oudwoude. Hij bekende later de moord te hebben gepleegd en zit een gevangenisstraf van achttien jaar uit.

22 Augustus 2018

In vele uitzendingen besteedde De Vries aandacht aan de moord op het Limburgse jongetje Nicky Verstappen. Het elfjarige jochie werd in 1998 dood gevonden op de Brunsummerheide. Het lukte de politie aanvankelijk niet om de moordenaar te vinden, ondanks een groot rechercheonderzoek en veel aandacht in de Nederlandse media. De Vries stond de rechercheurs en de familie Verstappen in de loop der jaren meerdere malen bij. In januari 2018 maakte het Openbaar Ministerie bekend een DNA-verwantschapsonderzoek uit te gaan voeren in de hoop de dader te vinden. Op 22 augustus van dat jaar werd bekend dat er een DNA-match was gevonden met Jos B. (55). Peter R. de Vries stond de familie Verstappen daarna bij als vertrouwenspersoon.

4 juni 2020

Peter R. de Vries maakte in juni 2020 bekend vertrouwenspersoon te worden van Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. In die zaak werd op 18 september 2019 Derk Wiersum, de advocaat van B. doodgeschoten. Ook B.’s broer is vermoord. Volgens De Vries was er ook informatie dat Ridouan T., de hoofdverdachte in het Marengo-proces, hem wilde vermoorden. Later kwam De Vries nog met een brief die van T. zou zijn, waarin stond dat de journalist niets te vrezen had. De Vries deinsde niet terug voor de dreiging. ,,Een misdaadverslaggever die op echt spannende momenten aan komt zetten met ‘nu wordt het mij iets té intens’ kan beter bij Libelle gaan werken”, zo vertelde hij in een interview met Vrij Nederland .

23 juni 2021

De Vries gaf op drie weken geleden een persconferentie over een aantal nieuwe initiatieven in de zoektocht naar de sinds 1993 vermiste Maastrichtse studente Tanja Groen. De Vries hield zich al langer bezig met de verdwijningszaak en stond de ouders van Tanja Groen bij. De misdaadverslaggever lanceerde de stichting De Gouden Tip. Daarmee hoopte hij via crowdfunding een miljoen euro in te zamelen voor de gouden tip in de zaak van Tanja Groen. Na aanslag op De Vries riepen zijn kinderen op geld te doneren. Een dag voor het overlijden van de misdaadverslaggever werd bekend dat de teller op bijna een miljoen euro staat.

Peter R. de Vries, 1956-2021

Nieuws

menu