Vicepresident Kamala Harris mikpunt van kritiek in Amerikaanse pers

Het valt niet mee tweede viool te spelen. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris - op de foto tijdens een bezoek deze week aan de brandweer in Los Angeles - weet daar alles van. Het vicepresidentschap is niet het meest begeerde politieke ambt in de Verenigde Staten.

Kamala Harris en haar echtgenoot Doug Emhoff (links) op bezoek bij de brandweer in Los Angeles.

Kamala Harris en haar echtgenoot Doug Emhoff (links) op bezoek bij de brandweer in Los Angeles. Foto: AFP

Een vicepresident staat in de schaduw van de president, krijgt vaak de minst populaire taken toegeschoven en is daarom in de pers vaak het mikpunt van kritiek, zo ondervindt Harris nu, maar daarover straks meer.

Op de foto zien we links Doug Emhoff, de echtgenoot van Harris en ook wel Amerika’s eerste Second Gentleman genoemd, de informele titel die de partner van de zittende vicepresident krijgt, zoals de vrouw van een vicepresident Second Lady wordt genoemd. Emhoff heeft er geen enkele moeite mee dat hij een ondergeschikte rol moet spelen. Om zijn vrouw te ondersteunen heeft hij zijn baan als topadvocaat opgeven en onvermoeibaar gaat hij met zijn vrouw mee op goodwill -bezoeken, zoals aan de brandweer in Los Angeles.

Die trip en andere bezoeken in het kader van de ‘America’s back together’-tournee zijn mede bedoeld om Harris lovender recensies in de pers te bezorgen. De gezaghebbende nieuwssite Politico schreef onlangs dat er een slechte werksfeer heerst onder haar medewerkers en dat zij een slechte manager is. Harris, die het impopulaire migrantendossier kreeg toegeschoven, kreeg ook veel kritiek in de pers omdat zij lang wachtte voordat zij de grens met Mexico bezocht waar veel illegale migranten uit Midden-Amerika het land binnenkomen.

Volgens CCN krijgt Harris het zwaarder te verduren dan voorgangers als Al Gore, Dick Cheney, Joe Biden en Mike Pence, omdat zij de eerste vrouwelijke, zwarte vicepresident met een migrantenachtergrond is. Dat een vicepresident ‘een hartslag is verwijderd van het presidentschap’ telt bij haar in het bijzonder omdat Harris de gedoodverfde Democratische presidentskandidaat is als de 78-jarige Biden in 2024 niet meer meedoet.

De Republikeinen maken het haar daarom extra lastig in de hoop te voorkomen dat zij nóg een glazen plafond doorbreekt. Een troost voor haar: de tegeltjeswijsheid ‘achter elke sterke vrouw staat een sterke man’ is zeker van toepassing. In dit geval zelfs letterlijk.