Dit artikel is vandaag gratis

In november en december krijgen alle huishoudens 190 euro energievergoeding. Maar wanneer en hoe wordt dat uitbetaald?

Zonnepanelen worden op het dak van een woning geïnstalleerd. Veel mensen verduurzamen hun huizen om minder afhankelijk te zijn van aardgas en om te besparen op energieverbruik. Foto: ANP

De meeste huishoudens hebben inmiddels bericht gekregen van hun energieleverancier: alle kleinverbruikers krijgen over november en december 190 euro per maand uitgekeerd. Verplicht.

Wie komt in aanmerking voor deze compensatieregeling?

Iedereen die op de eerste dag van november en december een zogeheten kleinverbruikaansluiting heeft voor elektriciteit. Dat dat wil zeggen: een energiecontract ter grootte van 3x80 ampère. Dat zijn vooral huishoudens, maar kunnen ook zakelijke klanten zijn. Zij krijgen in deze twee maanden een korting op de energierekening van 190 euro per maand.

Hoe krijg ik die 190 euro terug?

Energieleveranciers mogen die 190 euro op vijf manieren uitbetalen: door het geld direct over te maken, door het bedrag te verrekenen met de facturen van die twee maanden of door één deel te betalen en een ander deel te verrekenen met de factuur. Ook kan een bedrijf het geld van een openstaande rekening of betalingsregeling afhalen, of het geld overmaken nadat het contract is beëindigd. Je hoeft zelf niets te doen.

Mogen alle energiebedrijven zelf bepalen hoe ze dit bedrag uitbetalen?

Ja. Een voorbeeld is energiebedrijf Vandebron: die verrekent het met het maandbedrag. Wie maandelijks 300 euro overmaakt, betaalt in november en december 190 euro minder, dus 110 euro. En wie een maandbedrag heeft van 120 euro, krijgt die twee maanden 70 euro op zijn rekening overgemaakt.

Klanten van Vattenfall krijgen voor 26 november en voor 24 december de 190 euro gestort. En Greenchoice verrekent het weer met het termijnbedrag: is dat lager dan 190 euro, dan wordt het resterende bedrag op je rekening gestort in de maanden november en december.

Maar mijn energierekening is nog altijd lager dan 190 euro.

Van harte gefeliciteerd, dat is heel goed nieuws. Je bent een van de weinigen in Nederland. En nog meer goed nieuws: je krijgt hoe dan ook die 190 euro aan compensatie terug. Dat is dus niet afhankelijk van je inkomen, noch van andere persoonlijke financiële toestanden of van de hoogte van je energierekening.

En als ik het geld niet nodig heb?

Je kunt (mag!) het geld niet weigeren. De overheid betaalt dit compensatiebedrag aan de leveranciers. Die zijn verplicht zijn om het aan hun klanten te geven, of te verrekenen. Weggeven aan een goed doel of hulpbehoevende buren met enkele beglazing, mag je natuurlijk altijd doen. Vandebron stuurt zelfs een mail aan klanten die weinig merken van de stijgende energieprijzen, met informatie over goede doelen om gulle gevers te inspireren.

Nieuws

menu