Dit artikel is vandaag gratis

Kabinet in hoger beroep tegen nareis-uitspraken rechters

Staatssecretaris Van der Burg vindt dat de inreisbeperking voor familieleden van statushouders een ,,pijnlijke maatregel" is, maar dat het nodig is om de druk in de overbelaste asielketen te verlichten.

Het kabinet gaat bij de Raad van State in hoger beroep tegen uitspraken van rechters die recent een streep zetten door de nareisbeperking van gezinsleden van statushouders.

Het kabinet besloot eind augustus een vertraging in te stellen van de gezinshereniging, met het idee om daarmee de instroom van asielzoekers te beperken. De tijdelijke maatregel houdt in dat familieleden eerst een halfjaar moeten wachten voordat ze zich bij een statushouder mogen voegen. Doordat gezinsleden later naar Nederland komen, bespaart dat plekken in de overvolle asielopvang, is de gedachte.

Deze maand hebben verschillende rechters in vijf zaken bepaald dat erkende vluchtelingen (statushouders) hun familieleden naar Nederland mogen halen. Het gaat onder meer om een Syrische vrouw, een Turkse man en een Iraakse vrouw. Stuk voor stuk stelden zij dat de kabinetsmaatregel om gezinshereniging van vluchtelingen te beperken onwettig is. De regeling is volgens de rechters in strijd met zowel nationale als internationale verdragen.

Duidelijkheid

Na de eerste uitspraak van begin december hield verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen. Volgens hem had de voorzieningenrechter geen uitspraak gedaan over de nareismaatregel als geheel, maar over een specifiek geval. Na het vonnis van de vreemdelingenkamer donderdag zei hij hoger beroep niet uit te sluiten. Na bestudering van de vijf vonnissen van deze maand heeft het kabinet vrijdag besloten in hoger beroep te gaan bij de Raad van State om zo van de hoogste bestuursrechter duidelijkheid te krijgen over de nareisbeperking.

VluchtelingenWerk noemt het besluit om verder te procederen ‘volstrekt onverantwoord’. Op die manier zou Van der Burg het risico nemen zelf een nieuwe opvangcrisis te creëren, aldus de organisatie. ‘Het is niet langer de vraag óf, maar wannéér de staatssecretaris zijn beleid moet intrekken. Alle wachtende gezinsleden mogen dan alsnog naar Nederland komen, maar dan allemaal tegelijk.’

Nieuws

menu