Een extraparlementair kabinet is een beetje als met het begrip populisme: iedereen heeft het erover, maar iedereen hanteert zijn eigen definitie | Haagse week

Grote verwarring deze week toen iedereen opeens moest opzoeken wat een extraparlementair kabinet ook al weer was. Kleine opluchting: de kans is groot dat er weer een gewoon meerderheidskabinet komt.

Informateur Johan Remkes ontving woensdag de fractievoorzitters en hun secondanten van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Fractie Den Haan.

Informateur Johan Remkes ontving woensdag de fractievoorzitters en hun secondanten van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Fractie Den Haan. Foto: ANP

Formeren is meestal heel simpel: na de verkiezingen gaan politici van de meest logische combinatie onderhandelen over een regeerakkoord, waarbij er altijd een partij is die er met frisse tegenzin aan begint. Soms mislukken formatieonderhandelingen. Dan gaat een andere combinatie van partijen onderhandelen. Net zolang tot er een meerderheidskabinet is.

Nieuws

menu