Kritische Tweede Kamer blijft het coronabeleid van het kabinet steunen

De Tweede Kamer steunt in grote lijnen het coronabeleid van het kabinet, ondanks dat er inschattingsfouten zijn gemaakt. Er komen onder druk van de politiek wel een paar veranderingen. Zo keert het advies terug om zoveel mogelijk thuis te werken. Ook wordt als vierde basisregel ingevoerd dat huizen en gebouwen goed geventileerd moeten worden.

Het debat over de coronamaatregelen vond gisteren plaats in de Ridderzaal in Den Haag, omdat de Tweede Kamer wordt gerenoveerd.

Het debat over de coronamaatregelen vond gisteren plaats in de Ridderzaal in Den Haag, omdat de Tweede Kamer wordt gerenoveerd. Foto: ANP

Het kabinet gaat weer adviseren om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte gisteren gezegd tijdens een debat over de coronamaatregelen in de Tweede Kamer. Hij zei dat het kabinet dat eerst niet nodig achtte, maar hij maakte uit het debat op dat de Kamer het advies weer wilde aanscherpen.

Het jongste advies was dat mensen hooguit de helft van de week naar kantoor komen, mits ze daar voldoende afstand kunnen bewaren. Rutte zei dat hij terug wil naar het vorige thuiswerkadvies: zoveel mogelijk thuiswerken als kan.

Belang van ventilatie

Na vragen van PVV-leider Wilders over het belang van ventilatie tegen de verspreiding van het coronavirus, kondigde premier Rutte aan dat dat een nieuwe basisregel wordt. Na de 1,5 meter, handen wassen en testen/thuisblijven bij klachten, wordt het zorgen voor frisse lucht de vierde basisregel.

Bovendien wordt de periode tussen de eerste en de tweede coronaprik verkort van 35 naar 25 dagen, zo zei minister De Jonge. „We gaan dus van bijna vijf weken naar een ruime drie weken.” Vanaf maandag zullen de GGD’ en dit nieuwe ‘prikinterval’ aanhouden. Hij zei ook dat nog gekeken wordt of mensen die al een afspraak hebben gemaakt, hun tweede prik naar voren kunnen halen.

Het Outbreak Management Team (OMT) komt de komende tijd wekelijks bij elkaar om de coronasituatie te bespreken. Als er iets verandert in de adviezen, zullen ze dat laten weten. Meerdere partijen hadden om een wekelijks advies gevraagd. Het OMT heeft laten weten dat ze elke week een analyse van de cijfers maakt en zo nodig aanvullende adviezen zal uitbrengen. Dat doen ze zodat het kabinet daar in een wekelijks overleg op maandag over kan nadenken.

Het kabinet gaat maandag in overleg met de evenementensector om te praten over eventuele veranderingen van de vergoedingsregelingen. Volgen premier Rutte krijgen ook, zoals al werd verwacht, kleinschalige dorpsfeesten de mogelijkheid om de gemaakte kosten vergoed te krijgen.

Veel jongeren raakten besmet

De Kamer kwam gisteren van reces terug om te bespreken wat er mis is gegaan nu het aantal besmettingen explosief is gestegen sinds eind juni de meeste coronamaatregelen werden afgeschaft. Dat komt vooral door het oprukken van de besmettelijkere Delta-variant van het virus. Vooral veel jongeren raakten besmet, onder meer tijdens het uitgaan. Het systeem van de toegangstesten werkte niet goed omdat er mee werd gesjoemeld en er aan de deur niet altijd goed werd gecontroleerd.

VVD-Kamerlid Aukje de Vries zei dat het beter was, met de kennis van nu, om de versoepelingen meer gefaseerd door te voeren. Ze vond het goed dat het kabinet eerder deze week excuses heeft gemaakt. Ook prees ze de extra steun voor ondernemers die opnieuw hard worden getroffen door de maatregelen. D66’er Jan Paternotte sprak van ,,een forse misrekening”. De PvdA stelde dat het kabinet de risico’s heeft genegeerd en vroeg zich af wat de garanties zijn dat dit niet weer gebeurt. PVV-leider Geert Wilders was opvallend mild over het beleid van meer vrijheid. Hij riep het kabinet vast te houden aan de koers van vrijheid en niet in paniek te raken als het aantal ziekenhuisopnames stijgt.

Joba van den Berg van het CDA stelde dat de opleving van het virus niet alleen op het conto geschreven mag worden van het kabinetsbeleid. Het OMT had de enorme groei niet voorzien en ook de Tweede Kamer zelf is volgens haar ,,te optimistisch geweest”. ,,Wij zijn hier collectief verantwoordelijk voor.” Ook de VVD kon zich daar in vinden.

Mirjam Bikker van de ChristenUnie zei dat ze de strategie van het kabinet met betrekking tot corona altijd goed heeft gevonden: de kwetsbaren beschermen. Ze vindt dat het zich daar altijd goed aan heeft gehouden. „Maar nu beginnen die vakanties te branden.” Wat haar betreft was het nog te vroeg voor versoepelingen in het nachtleven. PvdA’er Attje Kuiken bracht naar voren dat maanden van lockdown in twee weken teniet zijn gedaan. „En nu is het ‘sorry’ voor mensen die de deuren weer moeten sluiten of ziek zijn geworden.”

Veel mensen zijn volgens de Kamer terecht boos nu er versoepelingen zijn teruggedraaid vanwege het snel gestegen aantal coronabesmettingen. Onder meer groepen jongeren zijn blootgesteld aan het virus en riskeren nu onnodig langdurige Covid, stelde een aantal fracties.

Tegen het einde van het debat was Rutte zichtbaar woedend over een motie van BIJ1 waarin wordt gesteld dat 30.000 mensen zijn omgekomen door de coronastrategie van het kabinet. Hij zei zich zeer onterecht aangevallen te voelen.