De druk op de beperkte ruimte in Nederland is enorm, maar dat dit niet mag leiden tot een ‘slag om de ruimte’

Nederland heeft meer woningen nodig, maar ook de natuur, energieopwekking en de landbouw claimen de schaarse ruimte. Verschillende belangen integreren kan voorkomen dat er een ‘slag om de ruimte’ ontstaat.

Koning Willem-Alexander bekijkt in 2017 de herinrichtingsplannen voor het Markermeer. Op de kunstmatige eilanden komen een watersporthaven en moerassen zodat er meer ruimte is voor de natuur.

Koning Willem-Alexander bekijkt in 2017 de herinrichtingsplannen voor het Markermeer. Op de kunstmatige eilanden komen een watersporthaven en moerassen zodat er meer ruimte is voor de natuur. Foto: ANP

De situatie waarin het CDA zich bevindt valt niet bepaald florissant te noemen. Aan ideeën, vaak diep geworteld in en gebaseerd op een oude christelijk-sociale traditie ligt het meestal niet. Het probleem is echter dat de partij er vaak hollend aan voorbij gaat zodra er wordt geregeerd. Dan stellen christendemocraten zich vaak op als een soort VVD-light. Mogelijke kiezers zien dat direct en vluchten naar andere partijen.

Nieuws

menu