Landschapsarchitect Adriaan Geuze: 'Grote projecten verzanden in Nederland in procedures'

Kabinet op kabinet laat de inrichting van Nederland ’verslonzen’. Bekroond landschapsarchitect Adriaan Geuze (62) is ’erg bezorgd’ over hoe het land dat Deltawerken afleverde projecten laat verzanden. „Nederland regelt altijd eerst procedures, geen oplossingen.”

Geuze: "Als je in Nederland grootschalig zaken wilt veranderen is er vanwege alle procedures geen enkele garantie dat het er komt. Er gaat zoveel kapitaal verloren."

Geuze: "Als je in Nederland grootschalig zaken wilt veranderen is er vanwege alle procedures geen enkele garantie dat het er komt. Er gaat zoveel kapitaal verloren." Foto: Serge Ligtenberg

Een half uur stapelt Geuze in zijn Rotterdamse woning vol passie schrijnende voorbeelden. Van vastlopende stedelijke gebieden, tegenstrijdigheden in infrastructuur, anonieme distributiecentra zonder goede wegen, maar mét gênante huisvesting voor migranten. Klimaatplannen zonder consistente visie. „In Nederland zijn we in ruimtelijke ordening doorgeschoten in procedureel denken en in decentralisatie. Zo kúnnen we niet goed werken aan de grote opgaven van onze tijd. En dat is nodig.”

Nieuws

menu