Dit artikel is vandaag gratis

Dit was de langste kabinetsformatie ooit, maar de partijen zijn het eindelijk eens over een regeerakkoord

VVD-leider Mark Rutte wordt opnieuw premier. VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben maandagavond een coalitieakkoord bereikt. Foto: Phil nijhuis

De leiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn het maandagavond eens geworden over een akkoord voor een nieuw kabinet. Dat melden de informateurs na uren overleg tijdens de langste kabinetsformatie ooit. Het is ruim 38 weken geleden dat er verkiezingen waren voor de Tweede Kamer.

,,De tekst is nu akkoord”, zei een woordvoerder van de informateurs. Aan de tekst van het onderhandelaarsakkoord worden nu de ,,laatste aanpassingen” gedaan zodat die dinsdag naar de fracties kan.

De fracties van de vier beoogde coalitiepartijen zullen zich dinsdag uitspreken over het akkoord. Daarna zullen de partijleiders vermoedelijk weer bijeenkomen om te praten over mogelijk kleine aanpassingen van het akkoord waarop fracties aandringen. Het is de bedoeling dat de vier partijleiders het coalitieakkoord woensdagmiddag presenteren. Dan gaat het stuk ook naar de rest van de Kamer.

Debat over eindverslag

Deze week debatteert de Kamer vermoedelijk nog met informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) over hun eindverslag. Daarna wordt een formateur aangewezen - VVD-leider Mark Rutte - die dan kan beginnen met het samenstellen van zijn vierde kabinet. Dat proces is op de achtergrond al aan de gang. Partijen polsen al kandidaten. In die tombola lijkt het oordeel geveld over Hugo de Jonge (CDA): hij wordt geen minister van Volksgezondheid, en Ingrid van Engelshoven (D66) keert helemaal niet meer terug in het nieuwe kabinet. Rutte zal de komende paar weken de bewindslieden officieel ontvangen. In de tweede week van volgend jaar kan het kabinet-Rutte IV dan op het bordes staan.

Inmiddels tekenen de contouren van het kabinet-Rutte IV zich al wel af, want een aantal plannen lekte eerder uit. Duidelijk is dat de nieuwe coalitie een aantal nieuwe richtingen inslaat, om her en der reparatiewerk aan vorig beleid te doen. Zo maakt de coalitie een einde aan het leenstelsel en schrapt ze de kinderopvangtoeslag. Dit wordt gratis voor lage inkomens en een stuk goedkoper voor mensen met meer inkomen. Ook komt er een vorm van rekeningrijden, waarbij automobilisten per gereden kilometer betalen. Naar Defensie gaat aanzienlijk meer geld (er circuleert een bedrag van drie miljard) en het klimaat- en stikstofdossier zullen miljardeninvesteringen vergen. Verder gaan leraren in het basisonderwijs evenveel verdienen als collega’s in het voortgezet onderwijs, de zogenoemde loonkloof wordt zo gedicht.

Vóór het kerstreces

Dat het eind van de onderhandelingen in zicht was, maakten de informateurs begin vorige week al duidelijk. Toen schreven ze aan de Kamer dat het streven was om nog vóór het kerstreces een coalitieakkoord te presenteren. De Kamer gaat donderdag met vakantie. Na de onderhandelingen vrijdag zei Gert-Jan Segers van de ChristenUnie al dat het einde naderde.

VVD, D66, CDA en ChristenUnie begonnen in oktober te praten over een doorstart van het kabinet-Rutte III. Dat was mogelijk geworden omdat D66 eind september haar blokkade van de ChristenUnie had opgegeven. De Democraten hoopten lang een ‘progressieve’ coalitie te kunnen vormen waaraan ook PvdA en GroenLinks zouden deelnemen. Dat was een brug te ver voor VVD en CDA.

Nieuws

menu