Dit artikel is vandaag gratis

Johan Remkes stikstofbemiddelaar? Vanuit boerenorganisaties klinkt meteen kritiek

Remkes is gespreksleider tussen boeren en kabinet. De Tweede Kamer had om zo’n bemiddelaar gevraagd wegens de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

Het besluit van het kabinet om Johan Remkes (VVD) aan te stellen als stikstofbemiddelaar stuit meteen al op kritiek onder boeren. ,,Hij geniet geen vertrouwen in de sector”, zegt voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie. Ook LTO ziet haken en ogen.

Zondag werd bekend dat Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden.

De Tweede Kamer had om zo’n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

Vanaf 13 juli gaat Remkes (VVD) aan de slag met voorbereidingen. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.

Geen zin in theekransje

De benoeming van Remkes tot bemiddelaar is ,,onzin”, zegt voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie. ,,Hij geniet geen vertrouwen in de sector”, aldus Kemp.

Agractie heeft eerder de naam Elbert Dijkgraaf (hoogleraar en oud-Kamerlid voor de SGP) genoemd als iemand die deze rol op zich zou kunnen nemen, zegt Kemp. Maar de organisatie zou liever praten met stikstofminister Christianne van der Wal of premier Mark Rutte en stelt dat overleg eigenlijk alleen zin heeft als de inhoud van het voorgenomen stikstofbeleid ter discussie staat. En dat is volgens Kemp nu niet aan de hand. ,,We hebben geen zin in een theekransje”, stelt hij.

Daarnaast noemt hij het voornemen dat een bemiddelaar in de tweede helft van augustus begint met gesprekken te voeren ,,rijkelijk laat”.

LTO Nederland is niet betrokken geweest of gekend in de keuze voor Johan Remkes als gespreksleider tussen boeren en kabinet. LTO stelt dat bij een gesprek cruciaal is dat met de bemiddelaar en het kabinet over de ‘échte pijnpunten’ kan worden gesproken. ‘Dus over de doelen, het tijdspad en de manier waarop reducties kunnen worden gehaald. Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin.’

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) is tegen de benoeming van Remkes. ,,Dit is niet reëel”, zegt voorzitter Mark van den Oever. Als zijn organisatie met Remkes aan tafel gaat, verliest ze haar geloofwaardigheid, stelt hij.

Van den Oever is niet tegen het plan om een bemiddelaar in te zetten, maar dat moet iemand zijn die onpartijdig is. ,,Nu schuiven ze hun eigen mannetje naar voren”, zegt hij. De boerenvoorman zegt achter het voorstel te staan van zijn collega Bart Kemp, van actiegroep Agractie. Kemp heeft voorgesteld om Dijkgraaf de rol van bemiddelaar te geven. ,,Daarmee kunnen we leven.”

Crisismanager

Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden tussen ‘het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties’. De VVD’er heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Hem werd vorig jaar ook gevraagd de ellenlange formatie uit het slop te trekken.

Ook in het stikstofdossier is Johan Remkes geen onbekende. Hij leidde een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.

Die doelen blijven staan, heeft premier Mark Rutte al gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer over de boerenacties vorige week. In dat debat zei Rutte voorstander te zijn van een bemiddelaar tussen boeren en politiek. ,,Maar we gaan niet aan tafel zitten met de relschoppers”, voegde hij daaraan toe. ,,Ik ga niet aan tafel zitten met iemand die met een mokerhamer op een politiebus staat te rammen.”

Nieuws

menu