Minachting van parlement ondermijnt democratie | Opinie

In een democratie is het volk of zijn vertegenwoordiging, het parlement, de hoogste macht. Als die macht van binnenuit of van buitenaf wordt uitgehold, is de democratie in gevaar. Hoe is in dit opzicht de verhouding tussen ons kabinet en het parlement?

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) luistert naar Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, tijdens de aanbieding van de jaarverslagen van de ministeries over 2020. De rekenkamer oordeelde er hard over.

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) luistert naar Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, tijdens de aanbieding van de jaarverslagen van de ministeries over 2020. De rekenkamer oordeelde er hard over. Foto: ANP

Democratie is een nog relatief jong bestuursmodel voor een samenleving. Vaak wordt het begin gesitueerd in het oude Athene waar op de agora het volk vergaderde om de stad te besturen. Maar in werkelijkheid was dit geen democratie, omdat het volk beperkt bleef tot de aristocraten. Een kleine groep filosofen die waren vrijgesteld van loonarbeid en zich geheel konden wijden aan het bestuur van de stad en aan geestelijke arbeid. De grote Griekse wijsgeer Plato zet in zijn classificatie van de beste bestuursvorm voor een samenleving de democratie pas op de vierde plaats. De aristocratie stond uiteraard met stip bovenaan.

Nieuws

menu