Dit artikel is vandaag gratis

De Oranje Leeuwinnen verdedigen hun Europese titel, er gaan minder vluchten van Schiphol en de hadj begint | Vooruitblik op week 27

De Oranje Leewinnen. Foto: Gerrit van Keulen

Elke week krijgt u op deze plaats een vooruitblik op de week die komen gaat, met een selectie uit de verwachte hoofd- en bijzaken.

Milieudefensie publiceert dinsdag de Klimaatcrisis-Index . Na de uitspraak in de klimaatzaak tegen Shell, waarin de rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45 procent, heeft Milieudefensie 29 grote vervuilers om hun klimaatplannen gevraagd. Die hebben ze ingeleverd, Milieudefensie heeft de plannen laten doorrekenen. Op basis daarvan is de Klimaatcrisis-Index samengesteld; een ranglijst waarin de bedrijven worden beoordeeld op de kwaliteit van hun klimaatplannen.

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen begint woensdag in Engeland. Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal is de titelhouder: Nederland versloeg in 2017 in de finale Denemarken met 4-2. In dit toernooi zit Nederland samen met Zweden, Zwitserland en Portugal in Groep C. De eerste wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen is zaterdag tegen Zweden.

In het plan van Schiphol om de zomer door te komen ondanks het tekort aan personeel, vertrekken vanaf donderdag aanzienlijk minder vluchten van Nederlands grootste luchthaven. Gemiddeld kunnen in juli dagelijks 13.500 passagiers minder vertrekken dan vooraf gepland.

Het Internationale Fonds voor Agrarische Ontwikkeling (IFAD) kiest donderdag een nieuwe voorzitter. De nieuwe voorzitter van de de VN-organisatie wordt benoemd voor vier jaar en treedt aan op een cruciaal moment: door stijgende voedsel-, energie- en kunstmestprijzen dreigt er een mondiale voedselcrisis te ontstaan.

De hadj, de pelgrimstocht naar Mekka , begint donderdagavond. Iedere moslim die gezond genoeg is en het kan betalen, moet de bedevaart eens in zijn of haar leven voltooien. De reis is duur en intensief: reizigers bereiden zich er vaak maanden op voor, het sparen kost doorgaans jaren. Vrijdag is de ‘Dag van Arafah’: gelovigen trekken dan witte kleding aan en verblijven van ‘s middags tot na zonsondergang op de Vlakte van Arafat. Dit is een moment van bespiegeling en wordt beschouwd als het hoogtepunt van de hadj. Zaterdag begint het offerfeest; het belangrijkste feest van de islam.

Nieuws

menu