De NAM kon na 2012 minder gas winnen, maar zag daarin geen oplossing voor de aardbevingsproblemen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kon na 2012, het jaar van de belangrijke aardbeving bij Huizinge, zo’n 10 tot 15 miljard kubieke meter gas minder boren, maar NAM en moederbedrijf Shell zagen daarin geen oplossing voor de aardbevingsproblemen.

Pieter Dekker, Vice President van Shell, in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer tijdens de vierde dag van de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. De commissie onderzoekt de jarenlange gasboringen in de provincie.

Pieter Dekker, Vice President van Shell, in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer tijdens de vierde dag van de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. De commissie onderzoekt de jarenlange gasboringen in de provincie. Foto: ANP

Oud-Shell-voorman Pieter Dekker werd donderdag verhoord door de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt. Daaruit bleek dat hij, toen het Staatstoezicht op de Mijnen in januari 2013 met het advies kwam de winning in Groningen ‘zo snel mogelijk te verlagen’ om de kans op aardbevingen te verkleinen, al wist dat flink verlagen mogelijk was. In november 2012 ontving Dekker een e-mail waarin een Shell-adviseur meldt dat de NAM technisch minder kon winnen, zonder problemen te krijgen met bijvoorbeeld contracten.

Geen invloed

Nieuws

menu