Dit artikel is vandaag gratis

NAVO-top en generale synode van de PKN | Vooruitblik op week 26

NAVO-bondgenoten Joe Biden (r) en Recep Tayyip Erdogan (l) ontmoeten elkaar tijdens de top van 24 maart in Brussel. Foto: EPA

Elke week krijgt u op deze plaats een vooruitblik op de week die komen gaat, met een selectie uit de verwachte hoofd- en bijzaken.

Terwijl in Nederland de eerste verhoren voor de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen beginnen, zijn de ogen in het buitenland voornamelijk gericht op Madrid. Daar vindt deze week een NAVO-top plaats, waarop onder meer verder gepraat zal worden over de Russische agressie in Oekraïne, maar ook over de lidmaatschapsaanvragen van Finland en Zweden. Er is de leiders van de overige NAVO-lidstaten veel aan gelegen om de Turkse bezwaren daartegen weg te nemen.

Ook de nieuwe Australische premier Anthony Albanese reist naar Europa voor de top. Hij heeft bevestigt dat hij ook tijd zal nemen voor een onderhoud met de Franse president Emmanuel Macron. Parijs was vorig jaar woedend nadat een miljardendeal over onderzeeërs door Canberra werd afgezegd. Albanese wil de relatie tussen de landen die beide een vinger in de pap hebben in de Stille Oceaan een nieuw leven inblazen.

Vrijdag is het 1 juli, traditioneel de dag dat veel nieuwe regelgeving ingaat. Het is ook de dag van Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863. En het is de dag van de meeste verjaardagen. Als van iemand de geboortedag onbekend is, wordt in het paspoort namelijk standaard 1 juli ingevuld.

Protest huisartsen

Dezelfde dag trekken huisartsen en ondersteunend personeel van huisartspraktijken naar het Malieveld. Zij vinden dat ze om verschillende redenen te veel op hun bordje hebben en protesteren daarom voor een verlaging van de werkdruk.

Tijdens de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland wordt zaterdag verder gesproken over het ambt. Met het onlangs verschenen rapport Geroepen door Christus als uitgangspunt zal gekeken worden hoe de veelheid aan rollen en taken binnen een krimpende kerk zowel theologisch als arbeidsrechtelijk kan worden ingebed.

Nieuws

menu