Dit artikel is vandaag gratis

Nederland keert terug naar een gedeeltelijke lockdown om de zorg te ontlasten

Demissionair premier Mark Rutte kondigt nieuwe coronamaatregelen aan. Foto: ANP

Nederland keert in elk geval de komende drie weken terug naar een gedeeltelijke lockdown. Premier Rutte spreekt van een „vervelende boodschap”, maar ziet zich genoodzaakt in te grijpen om de druk op de zorg niet verder te laten oplopen.

Vanwege de oplopende druk op de zorg heeft het kabinet besloten om opnieuw stevige maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in te stellen. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge maakten vrijdagavond op een persconferentie bekend dat de komende drie weken met een gedeeltelijke lockdown „een harde klap” op het virus moet worden gegeven. Daarna is het de bedoeling over te schakelen naar maatregelen die de verspreiding van het coronavirus vertragen, met name door een uitgebreider gebruik van het coronatoegangsbewijs.

In de eerste fase, die zaterdag om 18.00 uur ingaat en waarvan de effecten op 3 december bekeken worden, gelden opnieuw de dringende adviezen op thuis te werken tenzij het echt niet anders kan en om maximaal vier personen ouder dan dertien jaar per dag thuis te ontvangen. Essentiële winkels en diensten sluiten verplicht de deuren tussen 20.00 en 6.00 uur, voor niet-essentiële gelegenheden geldt sluiting vanaf 18.00 uur.

Verder gaat de anderhalvemeterregel opnieuw gelden en komen er meer beperkingen voor horeca en evenementen, zoals verplichte placering, en een maximale groepsgrootte van 75 personen in het hoger onderwijs. Sportwedstrijden zijn zonder publiek. Theaters en bioscopen blijven onder voorwaarden open. Rutte kondigde evenwel nieuwe steunpakketten voor getroffen sectoren aan.

Effect

Als deze lockdownmaatregelen het gewenste effect sorteren en het aantal besmettingen voldoende terugloopt, wordt overgeschakeld naar andere, vertragende maatregelen. Volgens minister De Jonge verwacht het RIVM nog zo’n 18.000 ziekenhuisopnames en 3500 coronapatiënten op ic’s. Als die allemaal tegelijk of te kort na elkaar komen, gaat de zorg door zijn hoeven.

Het coronatoegangsbewijs krijgt in die fase een nog belangrijkere rol. De Jonge kondigde aan dat de QR-code ook gevraagd zal worden bij niet-essentiële winkels en diensten, zoals op de meubelboulevard, en op de werkplek.

Op plekken met het hoogste risico op besmetting, zoals in de kroeg of op evenementen, wordt het 2G-systeem mogelijk gemaakt, wat betekent dat alleen vaccinatie of genezing van het coronavirus nog volstaat voor een groen vinkje in de corona-app. De keuze of 2G of 3G (waarbij ook een negatieve testuitslag toegang kan geven) wordt gebruikt, laat het kabinet bij ondernemers, al gelden bij 3G wel extra voorwaarden.

De wettelijke grondslag voor deze maatregelen moet nog gelegd worden, dat wil het kabinet de komende drie weken regelen.

Nieuws

menu