Dit artikel is vandaag gratis

Nederland zit al zeventig jaar aan de buis gekluisterd: een overzicht in foto's

Testbeeld. Foto: ANP

Op 2 oktober 1951 werd vanuit Bussum de eerste Nederlandse tv-uitzending verzorgd. Het begon klein, maar het omroepbestel, zenderpakket en programma-aanbod waaierden in de zeventig jaar die volgden breed uit. Een overzicht in vogelvlucht.

Verenigd in de NTS (Nederlandse Televisie Stichting) gingen omroepen AVRO, KRO, VARA en NCRV, waarvan de ‘R’ bij allemaal voor radio staat, op 2 oktober 1951 de uitdaging aan om een eerste tv-uitzending te maken. Die avond werd vanuit Studio Irene in Bussum twee uur lang uitgezonden voor de schamele 500 tv’s die op dat moment het signaal konden omzetten in beeld en geluid.

Al in de jaren vijftig deden het NTS Journaal en Sport in beeld , de voorloper van Studio sport , hun intrede. Ook ontving Mies Bouwman voor het eerst Sinterklaas op televisie, kwam Swiebertje voor het eerst in beeld en werd het Eurovisie Songfestival opgetuigd.

Het duurde evenwel tot 1960 voor er elke avond werd uitgezonden, op één net. Het aantal tv-uren breidde uit en in 1964 werd Nederland 2 geïntroduceerd. De ontwikkelingen volgden elkaar in die jaren snel op. Sonja Barend maakte haar eerste praatprogramma, Ja zuster, nee zuster werd een hit en de VPRO zorgde voor controverse met de eerste blote borsten (van actrice Phil Bloom) op de Nederlandse televisie. In 1967 deed de eerste kleuren-tv zijn intrede en werd tevens de eerste STER-reclame uitgezonden. Meer publieke omroepen, zoals de EO en TROS verwierven kort daarna een plek in het bestel, waarmee de smaken op tv al uiteen begonnen te lopen van kerkzang en preken tot het lichte amusement van Ter land, ter zee en in de lucht .

In 1972 verschijnt Loekie de Leeuw voor het eerst in beeld en 1973 werd afgesloten door de eerste nationale oudejaarsconference, van Wim Kan.

Duo’s als Peppi en Kokki , Van Kooten en De Bie en Bassie en Adriaan maakten vanaf de jaren zeventig furore. Sesamstraat houdt kinderen sindsdien aan de buis gekluisterd, in de jaren tachtig gevolgd door het NOS Jeugdjournaal en Het klokhuis . Dat decennium is Zeg ‘ns aaa het kijkcijferkanon voor het hele gezin.

Nadat in 1988 Nederland 3 begint met uitzenden, een jaar later gevolgd door de eerste commerciële zender RTL-Véronique, betekent dat er steeds meer gekozen kan worden.

De jacht op de kijker is daarmee geopend en het effect dat één uitzending kan hebben op heel Nederland neemt geleidelijk aan af. Maar toch, wie kende Lingo niet? Bovendien zorgden praatprogramma’s als Barend en Van Dorp nog zeer regelmatig voor het gesprek van de dag bij menig koffieautomaat.

Eind jaren negentig waren de toetreding van BNN tot het omroepbestel en het volledig nieuwe programmaconcept van Big Brother geruchtmakend. Reality-tv en betrokkenheid van de kijker door middel van stemmen zijn sindsdien niet meer weg te denken.

Direct na de eeuwwisseling zorgde bijvoorbeeld De wereld draait door ervoor dat velen elke dag op hetzelfde moment inschakelden. Maar door ontwikkelingen op internet, zoals de website Uitzending Gemist, werd vervolgens ook aan deze vaste tijden gemorreld.

Het Nederlandse tv-landschap waaierde in zeventig jaar breed uit en met een steeds groter aanbod en nu tv on demand . Toch blijft het medium Nederland verbinden, bij bijvoorbeeld belangrijke gebeurtenissen en sportevenementen.

Nieuws

menu