Dit artikel is vandaag gratis

Nederlandse 'Great Bubble Barrier' en gemeente Amsterdam zijn genomineerd voor de Earthshot Prize van de Britse kroonprins William

Prins William maakte in 2021 de winnaars bekend in Glasgow. Foto: AFP

Twee Nederlandse initiatieven maken kans op de Earthshot Prize van de Britse kroonprins William. Dat is een milieuprijs voor de beste ideeën en technologieën die een oplossing bieden voor de klimaatcrisis. Het gaat om The Great Bubble Barrier en de gemeente Amsterdam.

The Great Bubble Barrier draait om een gordijn van luchtbellen dat plastic uit rivieren en zeeën weert. Het wordt op verschillende plekken in Nederland al ingezet. De gemeente Amsterdam genomineerd als een van de vijftien kanshebbers voor het streven om voor 2050 een volledig circulaire economie te hebben.

In 2019 is de Bubble Barrier in Amsterdam geïnstalleerd. Het is een muur van luchtbellen, gemaakt door een buis met kleine gaatjes op de bodem waar lucht doorheen wordt geperst. De luchtbellen brengen in de gracht zwevend en drijvend plastic naar het wateroppervlak. De natuurlijke stroming van het water en de diagonale plaatsing van het ‘bellenscherm’ leiden plastic naar de opvangbak aan de waterkant.

Bekijk hier een video over de Bubble Barrier in Amsterdam

1 miljoen pond

In een verklaring zegt William dat de ‘vernieuwers, leiders en visionairs die deel uitmaken van de Earthshot-finalisten van 2022, bewijzen dat er veel redenen zijn om optimistisch te zijn over de toekomst van onze planeet’.

Vrijdag werd ook op sociale media een filmpje gedeeld waarin de prins de finalisten toespreekt. „Hallo Earthshot-finalisten van 2022. Geweldig om jullie erbij te hebben. Jullie doen fantastisch werk en ik heb veel zin in Boston.”

De uitreiking van The Earthshot Prize vond vorig jaar voor het eerst plaats in Londen. Dit jaar vindt de uitreiking plaats in Boston. Op 2 december worden daar de vijf winnaars bekendgemaakt, die allen 1 miljoen pond krijgen om hun project te helpen ontwikkelen.

Nieuws

menu