Kaarsen en honing in het kerstpakket van hulporganisatie Lifeline Ukraine, maar die zijn dan wel handgemaakt in Oekraïne

Een kerstmand met daarin een kaars, twee glazen, linnen servetten, etherische olie en een potje honing. De inhoud lijkt op het eerste gezicht weinig bijzonder, maar alle producten zijn handgemaakt in het door Rusland belegerde Oekraïne. Ondanks alle obstakels, zoals het uitvallen van de stroom en het wegvallen van leveranciers, vechten Oekraïense ondernemers voor het voortbestaan van hun bedrijf. Dariia Korniichuk: „Ik betaal zo belasting en daarmee steun ik ons leger.”

Veel gebouwen in Hostomel zijn beschadigd tijdens de Russische invasie. In de zomer repareerden vrijwilligers de school.

Veel gebouwen in Hostomel zijn beschadigd tijdens de Russische invasie. In de zomer repareerden vrijwilligers de school. Foto: EPA

Na de Russische inval kon de Oekraïense Korniichuk drie maanden lang haar bedrijf in essentiële oliën niet bezoeken. De kruiden overleefden de periode zonder bewatering niet, het merendeel van de lavendel gelukkig wel. Korniichuk is een van de vele kleine ondernemers die alles op alles zetten om hun bedrijf de oorlog te laten overleven. Om ze hierbij te helpen is de Nederlandse hulporganisatie Lifeline Ukraine een actie begonnen om duurzame handgemaakte producten uit de Oekraïne als kerstpakket te verkopen.

Nieuws

menu