Dit artikel is vandaag gratis

Negen van de tien slachtoffers van een bom in stedelijk gebied is burger blijkt uit onderzoek

Na een bombardement zoekt een Syriër naar tekenen van leven tussen de resten van een ingestort flatgebouw. Explosieven in stedelijk gebied maken relatief veel burgerslachtoffers. Foto: AFP

Negen van de tien mensen die in stedelijke gebieden sterven of gewond raken door explosieve wapens zijn burgers. Dat is de conclusie van een onderzoek dat gedurende tien jaar de impact van bombardementen in conflicten wereldwijd documenteerde.

Het is de Londense ngo Action on Armed Violence (AOAV) die het explosieve geweld monitort. In een recent rapport stelt de waakhond vast dat 91 procent van de doden en de gewonden die vallen wanneer er explosieve wapens worden gebruikt in steden, behoren tot de burgerbevolking. In minder dichtbevolkte gebieden daalt dat cijfer naar 25 procent.

Bijna 240.000 burgerdoden

De organisatie onderzocht 29.000 aanvallen in de voorbije tien jaar. Daarbij werden mortieren, raketten, artilleriegranaten en (zelfgemaakte) bommen gebruikt. AOAV stelde vast dat hierbij minstens 238.892 burgers omkwamen of gewond raakten.

„Het bewijs is duidelijk en ondubbelzinnig”, zegt Iain Overton, directeur van AOAV. „Wanneer explosieve wapens worden gebruikt in dorpen en steden, raken burgers gewond. Dat was tien jaar geleden al een waarheid in Irak en daarbuiten, en kort geleden nog in onder meer Gaza.”

Het dodelijkste incident vond plaats in Somalië in 2017, toen meer dan 500 mensen het leven lieten bij twee bomaanslagen in de hoofdstad Mogadishu. De aanval werd opgeëist door Al Shabaab, de islamistische terreurgroep gelinkt aan al-Qaeda. De dodelijkste luchtaanval is toe te schrijven aan Saoedi-Arabië. In 2016 raakten gevechtsvliegtuigen van de door de oliestaat geleide coalitie een begrafenisstoet in Jemen, waarbij bijna 140 mensen omkwamen en nog eens 600 gewond raakten.

Initiatieven tegen inzet

België nam onlangs ’s werelds eerste resolutie aan waarbij een land zich uitspreekt ‘tegen het gebruik van explosieve wapens met grote impact in bevolkte gebieden’. Gelijkaardige resoluties worden momenteel bestudeerd door de Ierse, Franse en Duitse parlementen.

België leidt ook de internationale inspanningen om een internationale politieke verklaring op te stellen die gericht is op ‘beperking van het gebruik van explosieve wapens’ met wide area effects in dichtbevolkte gebieden, vergelijkbaar met de internationale wetgeving die er nu al bestaat om het gebruik van antipersoonsmijnen en clusterbommen aan banden te leggen.

Nieuws

menu