Gaspijpleiding Nord Stream 2 groeit uit tot een hoofdpijndossier voor de EU

Het controversiële gasleidingproject Nord Stream 2 werpt in de Europese politiek veel stof op. Het vergroot ongewenst de invloed van Rusland.

Protest vorige week voor de Duitse ambassade in Kiev, Oekraïne. De betogers vrezen dat Nord Stream 2 de drempel voor Rusland verlaagd om militaire acties tegen Oekraïne te beginnen.

Protest vorige week voor de Duitse ambassade in Kiev, Oekraïne. De betogers vrezen dat Nord Stream 2 de drempel voor Rusland verlaagd om militaire acties tegen Oekraïne te beginnen. Foto: EPA

De 1200 kilometer gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland door de Oostzee zorgt voor internationale spanningen omdat het de EU te afhankelijk zou maken van Russisch gas. En doordat de oude pijpleiding door Oekraïne overbodig wordt, krijgt Rusland nog meer macht, zo menen de Verenigde Staten, Oekraïne en een fors aantal EU-lidstaten onder aanvoering van Polen. Duitsland is voorstander van het project, al is het wel minder enthousiast dan onder de vorige bondskanselier Angela Merkel.

Nieuws

menu