Onbegrip bij Amnesty International over Oranjefans die op kosten van Qatar naar het WK gaan. 'Fans laten zich voor het propagandakarretje van Qatar spannen'

Amnesty International vindt het ,,onbegrijpelijk” dat een groep van vijftig Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK voetbal gaat in ruil voor positieve berichten over het toernooi op sociale media. ,,Op die manier laten die fans zich voor het pr- en propagandakarretje van Qatar spannen”, zegt Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf.

Een demonstratie van Amnesty International. Op het bord staat: 'Wij eisen: Toepassing van mensenrechtennormen bij het toekennen van internationale sportevenementen'.

Een demonstratie van Amnesty International. Op het bord staat: 'Wij eisen: Toepassing van mensenrechtennormen bij het toekennen van internationale sportevenementen'. Foto: EPA

De NOS meldde eerder dat vijftig Oranjefans op kosten van Qatar naar het WK gaan en dat de Golfstaat hun vlucht en het verblijf betaalt. In ruil daarvoor gebruikt de WK-organisatie posts op sociale media van die supporters voor marketingdoeleinden. Ook zouden de Nederlanders beledigende reacties van derden moeten rapporteren. „Dat je je laat betalen in ruil voor positieve berichten is één ding, maar rapporteren over berichten van derden gaat nog een stap verder” zegt Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf. „In feite ben je dan een verklikker, een soort informant van de regering in Qatar.”

Nieuws

menu